2024. április 27. - Zita

A Napnál is fényesebb csillag

A Napnál százezerszer fényesebb csillagot fedeztek fel kanadai kutatók.A csillag, amely néhány millió évvel idősebb Napunknál, s lényegesen forróbb (felületén a hőmérséklet eléri a 45 ezer Celsius fokot), a Tejútrendszer mellett egy óriási csillagködöt "v
2008. február 12. kedd 07:17 - Hírextra

David Turner, a halifaxi St. Mary Egyetem asztronómiaprofesszora, a Burke-Gaffney Obszervatórium igazgatója szerint az ilyen forró csillagok meglehetősen ritkák a galaxis "felénk eső részén".

A tudós, aki az új csillagot felfedező csapat tagja volt, érdekességként elmondta, hogy a megfigyeléseket Új-Skóciában, a Stillwater-tó partján lévő aprócska Abbey-Ridge-i obszervatórium teleszkópjával végezték, egy olyan térségben, ahol átlagban minden harmadik éjszaka kedvez az időjárás csillagászati megfigyeléseknek.

"Ez azt bizonyítja, hogy nem kell feltétlenül drága berendezés a felfedezésekhez. Néha elég egy viszonylag szerény teleszkóp, de a legfőbb az elmélyült keresés" - hangsúlyozta David Turner, aki nem zárja ki, hogy az északi félteke égboltján látható csillagot már korábban is megfigyelték az asztronómusok, ám helytelenül állapították meg fényességét.

A kanadai kutatók felfedezésükről a Journal of the American Association of Variable Star Observers (a változó csillagokat megfigyelő amerikai asztronómustársaság) folyóiratának következő számában számolnak be.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását