2024. június 12. - Villő

Egyik követelés jogellenes, a másik nem

Jogellenesnek minősítette a Fővárosi Munkaügyi Bíróság a VDSZSZ Szolidaritás által február elsejei, illetve a február 4. óta tartó sztrájk azon követelését, amely a személyi alapbér 10 %-os emelésére irányul - jelenti a HavariaPress.
2008. február 12. kedd 07:13 - Hírextra

Nem minősítették viszont jogellenesnek a privatizációból eredő egyszeri juttatás megfizetésére irányuló sztrájkkövetelést, ebben az esetben a jogellenesség megállapítására irányuló kérelmet elutasította a bíróság. A VDSZSZ Szolidaritás 2007. július 1. napjától követelt 10%-os béremelést és a MÁV CARGO Rt. privatizációjából származó bevételből igényelt egyszeri, két és fél havi átlagkeresetnek megfelelő juttatást.

A MÁV-START Zrt. arra hivatkozva kérte a sztrájk jogellenességének a megállapítását, hogy e követelések a sztrájktörvénybe ütköznek, mert a sztrájkot a Kollektív Szerződésben rögzített megállapodás megváltoztatása érdekében a Kollektív Szerződés idejének hatálya alatt indították. A bíróság megállapította, hogy a jogelőd MÁV Zrt. munkáltató és az öt reprezentatív szakszervezet között 2006. december 30-án megkötött négyéves Együttműködési Megállapodásnak része az éves bérmegállapodás, továbbá az a kikötés, hogy az éves bérmegállapodás kikényszerítésére a szakszervezetek nem kezdeményezhetnek sztrájkot.

 Ezért úgy ítélte meg, hogy a 10%-os bérnövekedésre vonatkozó igény a hatályos kollektív szerződéses megállapodás megváltoztatására irányul. Az előbbitől eltérő megítélés alá esik a privatizációs bevételre alapított juttatás iránti igény. A hatályos Kollektív Szerződés ugyanis sem ilyen megnevezéssel, sem tartalmilag nem rendelkezik privatizációból származó juttatásokról, ezért a kérelmezett sztrájkkövetelése tekintetében nem is vizsgálható ezen megállapodás időbeli hatálya. Ebből következően a privatizációval kapcsolatos követelésre alapított sztrájk a bíróság szerint nem minősül jogellenesnek.

Forrás: HavariaPress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását