2024. május 13. - Szervác, Imola

Első pályázatok a Reneszánsz Év keretében

A Reneszánsz Év keretében kedden hirdeti meg az első pályázatokat az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM), amely elsőként közművelődési, közgyűjteményi jellegű felhívásokat tesz közzé, 1 milliárd 260 millió forint összértékben - tájékoztatta a tárca
2008. február 11. hétfő 20:09 - Hírextra

Hiller István miniszter a Magyar Kultúra Napján, január 22-én jelentette be, hogy a közművelődés nélkülözhetetlen forrásbővítéséhez hozzájárul a Reneszánsz Év bázisa is. Az OKM február 12-én a Reneszánsz Év - 2008 keretében elsőként a közművelődési, közgyűjteményi pályázatokat hirdeti meg - áll a közleményben.

A sajtóiroda tájékoztatása szerint a minisztérium által elindított Reneszánsz Év nem csak igényes programok, fesztiválok, tudományos konferenciák és gasztronómiai események sorát foglalja magában, célja az is, hogy középpontba állítsa a magyar közművelődést.

Az OKM ezért olyan pályázatokat is elindít, amelyek megszólítják a kistelepüléseket, az önkormányzatokat, a hátrányos helyzetű térségeket. A pályázatok révén egyebek mellett megújulhatnak a tájházak, és digitális formában bárki számára elérhetővé válnak a könyvtárakban őrzött értékek.

A tavalyi támogatási összeget csaknem megduplázva, 320 millió forint összértékben hirdeti meg a tárca a Közkincs elnevezésű, térségi szintű programot, amelynek célja a közösségi értékek ápolása, a hátrányos helyzetű térségek és rétegek kulturális esélyegyenlőségének javítása. A program a kulturális szolgáltató központok reneszánszát is eredményezheti, hiszen összesen 225 millió forintot fordíthatnak arra, hogy a kulturális javakhoz történő hozzáférést javítsák.

A tárca 210 millió forint összértékben írja ki a Tengertánc pályázatot, melynek célja a népművészet támogatása, a fiataloknak szóló, igényes kulturális kínálat színesítése, a népi kultúra erősítése, értékeinek megújítása. Újdonság, hogy a Reneszánsz Évben a hagyományos kézműves termékek bemutatásához, értékesítéséhez szükséges technikai és tárgyi feltételek megújítására is lehet pályázni.

Összesen 200 millió forintra lehet majd pályázni a PANKKK (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért) program keretében, amely a könnyűzene, a komolyzene, a dzsessz és a népzene kortárs előadásainak az ifjúsági korosztályhoz való eljuttatását célozza a kortárs zenei törekvések piacra segítésével és a klubhálózat támogatásával.

A minisztérium 220 millió forint összértékben hirdeti meg a Magyar Digitális Képkönyvtár elnevezésű pályázatot, amellyel a könyvtárakban őrzött magyar képörökség digitalizálását és a lehető legszélesebb körű hozzáférését támogatja.

A Reneszánsz Évben 100 millió forint összértékben lehet pályázni a Fókuszban a közművelődés című programra, amely a leghátrányosabb, 8000 fő alatti települések közművelődési tevékenységének ad lendületet. A pályázaton olyan tartós közművelődési programokhoz lehet támogatást nyerni, amelyek a helyben élőket kulturális hagyományaik feltárásához, megőrzéséhez segítik hozzá.

A vidéki örökség értékeinek megújítására teremt lehetőséget a 110 millió forint összértékű Tájházak a közösségért program, amelynek célja a kulturális vidékfejlesztés, a tájházak felújítása. A program újszerűsége, hogy - az eddigi örökségvédelmi támogatásoktól eltérően - olyan komplex fejlesztésekre koncentrál, amelyek a tájházakban őrzött tárgyi és szellemi örökség széleskörű bemutatását, illetve ehhez kapcsolódó korszerű, többfunkciós kulturális színterek megteremtését teszik lehetővé. A program előreláthatóan a működési engedéllyel rendelkező tájházak mintegy felénél biztosít 2008-ban jelentős, minőségi fejlesztést.

A Megújuló gyűjtemények pályázaton összesen 100 millió forint támogatás nyerhető az egyházi közgyűjteményekben fellelhető könyvtári dokumentumok és múzeumi tárgyak állományvédelmére, restaurálásra, az őrzés biztonságos feltételeinek javítására, valamint a nyilvános magánlevéltárként bejegyzett egyházi levéltárak elektronikus tartalomszolgáltatásának fejlesztésére.

A tárca tájékoztatta az MTI-t arról is, hogy a pályázatokkal kapcsolatos részletesebb információk keddtől a www.okm.gov.hu és a www.reneszanszev2008.hu honlapokon olvashatók. A pályázatokra vonatkozóan kedden hirdetés jelenik meg három országos napilapban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását