2024. április 28. - Valéria

Verespatak múltja, jelene, jövője

Verespatak múltja, jelene, jövője képekben címmel Székesfehérváron nyitották meg hétfőn azt a vándorkiállítást, amelyet eddig 44 kelet-magyarországi településen, valamint Budapesten mutattak be.
2008. február 11. hétfő 20:17 - Hírextra

Az Öreghegyi Közösségi Házban február 15-ig látható tárlat a romániai település természeti, kulturális és történelmi értékeiből ad ízelítőt.

A kiskunfélegyházi Közép-Európa Klub által összeállított kiállításon tucatnyinál több tablón, fotókon mutatják be azokat az értékeket, amelyek megsemmisültek, nagyobb részt elpusztultak volna, ha megtörténik a helységben a tervezett aranybánya-nyitás.

Verespatakon (Rosia Montana) az Erdélyi érchegységben, az Aranynégyszögben található, még fellelhető arany és ezüst kitermelésére egy kanadai-román vegyes vállalat külszíni aranybánya megnyitását tervezte, ciántechnológia felhasználásával.

A tervezett program megsemmisített volna 5 hegyet, a római és középkori bányászat régészeti maradványaival, 10 templomot, 12 temetőt, 958 gazdaságot, 900 lakóépületet, kitelepítésre ítélt volna 2150 lakót, s végzetes károkat okozott volna a természeti környezetben.

A gyulafehérvári fellebbviteli bíróság január 23-án jogerősen megsemmisítette a tervezett aranybánya-nyitást lehetővé tevő, még 2002-ben kiadott önkormányzati területrendezési engedélyeket, s a döntés alapján a környezetvédelmi engedélyeket is vissza kell vonni.

"Verespatak neve a XXI. századi embert foglalkoztató kérdések szimbólumává vált. Annak jelképévé, hogy képes -e az emberiség arra, hogy épített és természeti környezetét megőrizze, vagy elpusztítsa egyszer, s mindenkorra" - közölte a vándorkiállítás megnyitóján Csapó Csilla székesfehérvári alpolgármester.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását