2024. május 5. - Györgyi

A katolikus egyház hétfőn tartja a betegek világnapját

A katolikus egyház február 11-én tartja a betegek világnapját, amelyet 1992-ben II. János Pál pápa kezdeményezett - közölte az MTI megkeresésére hétfőn Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Karitász- és E
2008. február 11. hétfő 20:01 - Hírextra

Spányi Antal elmondása szerint a betegek világnapján minden évben közzéteszi a pápa a "világ minden részén élő" betegeknek szóló levelét. Ennek felolvasása nem kötelező, a plébánosok saját hatáskörükben olvashatnak fel belőle részleteket, vagy ismertethetik tartalmát.

A püspök úgy fogalmazott: "Biztos vagyok benne, hogy ez a Földön sok-sok millió szenvedő, betegség keresztjét hordozó ember számára egy megerősítés, vigasztalás, lelki erőforrás a szenvedések méltó elviseléséhez." Spányi Antal bizonyosságát fejezte ki, hogy a beteg személy "különösen fogékony a másik ember szeretetére, gondoskodására, de az Isten kegyelmére is."

Ezen a napon sok helyütt kiszolgáltatják a régebben utolsó kenetnek hívott betegek szentségét, amely "lelki támaszt nyújt a betegség elviseléséhez". Székesfehérvárott több száz beteget várnak erre a szentmisére, Lourdes-ban viszont ezen a napon idén hetvenezer ember jelent meg a betegekről szóló ceremónián, amelyen a világ különböző országából 26 püspök, több mint 800 pap osztotta ki a betegeknek járó szentséget.

A betegek világnapjának dátuma ahhoz a százötven évvel ezelőtti naphoz kötődik, amikor a dél-franciaországi Lourdes-ban a korabeli állítások szerint egy tanulatlan pásztorlány, Soubirous Bernadett meglátta a magát Jézus anyjaként bemutató Szűzanyát.

Azóta a jelenés többször megismétlődött, melynek során a betegek meggyógyultak - áll az MKPK sajtóirodájának MTI-hez eljuttatott közleményében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását