2024. április 19. - Emma

Magyar virtuózok

Két külföldi turnéra is készül az új évadban a Magyar Virtuózok Kamarazenekar: az együttes, amely január 1-je óta viseli a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet, novemberben az Egyesült Államokban, jövő januárban pedig Japánban vendégszerepel - közölte az MTI-ve
2008. július 28. hétfő 19:35 - Hírextra
A Magyar Virtuózok Kamarazenekar, amely a Danubia Szimfonikusok és a Rajkó Zenekar után harmadikként viselheti a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet, az Egyesült Államokban három hét alatt tizenhét hangversenyen mutatkozik be, kétszer lépnek például pódiumra New Yorkban.

Japánban pedig összesen tíz koncertet adnak, ebből egyet Tokió egyik híres hangversenytermében - mondta Szenthelyi Miklós.

A Kossuth-díjas művész tájékoztatása szerint azonban a zenekart addig több hangversenyen is láthatja még a magyar közönség. Augusztus 29-én, majd szeptember végéig még egy alkalommal a Parlament kupolacsarnokában lépnek fel, október 1-jén, a zene világnapján pedig a Zeneakadémián adnak ünnepi estet.

"A Magyar Virtuózokat éppen húsz évvel ezelőtt hoztam létre, de a tizenhat tagú együttes tagsága jelentős mértékben megfiatalodott, így nyerhette el a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet" - mondta Szenthelyi Miklós.

Hozzátette, hogy az elismeréssel járó támogatásnak örülnek, és igyekeznek megfelelni a címnek, amelyet 2010. december 31-ig viselhetnek.

A kulturális tárca 2001-ben alapította a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet, amelyet 3 évente adományoznak új együttesnek. A Nemzeti Ifjúsági Zenekar támogatására évi 25 millió forintot határoztak meg, amelyet a mindenkori miniszter, ha forrása van rá, megnövelhet.

Elsőként, 2002-ben az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekar kapta meg - még ifjúsági zenekarként - a címet. Számukra az első esztendőben 15 millió forint jutott, majd évente 45 millió forinttal segítette a tárca az alkotóműhelyi munkát. 2004 szeptemberétől három éven át a Rajkó Zenekar volt a cím tulajdonosa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását