2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Most akkor ki a hülye?

Kedd reggel különleges kávépótlóként funkcionálhatott a Tv2 Mokka című műsora. Ha koffeinnel nem is szolgálhatott, de kora reggel sokaknak felvihette a vérnyomását Tarlós István és Horn Gábor népszavazásról folyó vitája.
2008. február 7. csütörtök 08:42 - Pálfi Rita
Enyhe túlzás lenne vitának nevezni, amit a népszavazás kapcsán a kereskedelmi televízió stúdiójában megjelenő két úriember produkált. A „találkozó” apropója egy korábbi tévés szereplés illetve annak meghiúsulása, továbbá Horn Gábor szakmai vitára való invitálása lehetett. Mindkettő a március 9-ére kiírt népszavazásról kellett volna, hogy szóljon, ahogy a cikk témájául szolgáló beszélgetés is. Tartalmi kérdések vitája helyett azonban csak többnyire személyeskedő és már milliószor hangoztatott ideológiákat tartalmazó szócsata keveredett a kettős meghívásból. Később elhangzott, hogy éppen az ilyen szópárbajok elkerülése végett az SZDSZ inkább szakpolitikusi vitákat szorgalmazna Horváth Ágnes és Magyar Bálint részvételével.

Szópárbaj és fegyverhordozók 

A népszavazási vita azzal indult, hogy Horn újra utalt Tarlós érdekes független státuszára a Fideszben (micsoda képzavar), amire Tarlós visszaütött azzal, hogy számára a mai napig homályos a szabad demokraták rendszerváltás körüli szerepe.



Minek nevezzelek?

Miről vitatkoztak tehát a képviselő urak? Kezdjük ott, hogy min kellett volna. A két politikus álláspontja indoklása végett jelent meg - minden valószínűséggel - a vitán. Tarlós István az „igen” sarokban, a „nem” sarokban pedig Horn Gábor. Bár a műsorvezető, Jakupcsek Gabriella időről- időre igyekezett visszaterelni a felborzolt kedélyeket a vita eredeti témájához, a népszavazáshoz, a politikusok álláspontjuk képviselete helyett például olyan közérdekű problémákban próbáltak - sikertelenül – dűlőre jutni, minthogy miként kell szólítani a velünk „ellentétes oldalon” álló politikusokat. Horn „lekollégázta” Orbán Viktort, mire pár perccel később érkezett a verbális válasz: Tarlós „leelvtársazta” Gusztos Pétert.

Ki mit tanult?

Amikor Horn igazságosságról beszélt a felsőoktatás kapcsán Tarlósnak, rögtön Kóka János jutott eszébe, aki elvégezte az orvosi (legdrágább) egyetemet, azonban informatikusként kezdett el dolgozni, és gazdagodott meg. Érdekes fejlemény, hogy a volt polgármester „kimagasló közlekedési miniszternek” tituálta az SZDSZ pártelnökét. Horn csak később üti le ezt a magas labdát: neki eszébe nem jutna azzal példálózni, hogy Orbán jogásznak tanult és politikusként dolgozik.



Magyarország szocialistái egyesüljetek!

Az SZDSZ kampánya került ezek után a középpontba, még mindig a kérdések helyett. Tarlóst zavarja az az ötágú csillag, ami „olyan vörös, mint a parancsolat.” De legalább ennyire érdekesnek tartja a "nem a szocializmusra" szlogent is. Itt jelenik meg a szocialista fogalom, mint fából vaskarika. Tarlós ugyanis volt olyan kedves, és elmagyarázta nekünk, hogy mi a szocialista szó három jelentése. Mindháromban benne van a szocializmus szó, de ez már sajnos nem lett megmagyarázva. És nyelvész legyen a talpán, aki rendet tesz, hogy melyik párt mit is képvisel, hiszen a Fidesz szociális népszavazásnak nevezi a tavaszi referendumot. Talán Bakos Ferencet kellett volna meghívni a reggeli műsorba?

A magyar belpolitika mátrixa

Az már csak hab a tortán, hogy a válaszok mellett való érvelés helyett sokkal nagyobb súlya volt a következmények taglalásának. Horn már a beszélgetés elején megjegyezte: a népszavazás három kérdésről szól, és nem többről, választások 2010-ben lesznek. Tarlós közvetett következményekről beszélt. Bővebb kifejtés helyett annyit tett hozzá, hogy egy eredményes népszavazás következményeiről nem őt, hanem Gyurcsány Ferencet kellene megkérdezni. A vita hevében előkerült a virtuális valóság szókapcsolat is. Horn számára Orbán Viktor, ezzel szemben Tarlós számára az SZDSZ jelenti a virtuális valóságot.



Tizenöt perc alatt annyit mindenesetre megtudhattunk, hogy a népszavazás alapvetően három kérdésről szól. És még azt is, hogy Tarlós nem szokott nyerni a totón, és hogy nemcsak a magyar nép, hanem a közvélemény-kutatási adatok is túlsúlyosak.

Bármennyire meglepő, a népszavazási kérdésekről is beszéltek a műsorban. Horn az öngondoskodás és az igazságosság irányába menne el a „nem” útján. Tarlós nem a nagy ellátó rendszerekhez való hozzányulást kérdőjelezi meg, hanem a módszereket és az eredményeket.
Bármennyire is nem meglepő, azért hozzáteszem, egymás érveivel nem szálltak igazán vitába, személyeskedő hangnemű csatát láthattunk.

Ezután a tanulságos negyedóra után máshogy fejezném be Tarlós egyik, a vita során elhangzott mondatát: Biztosan hülye ez a nép, ha elhiszi, hogy ebben a népszavazásban az ő véleményére kíváncsiak.

Fotó: TV2
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Ozmium
2008. február 8. 21:51
TARLÓS ISTVÁN a Fidesz Fő ideológusa:
"Biztosan hülye ez a nép, ha elhiszi, hogy ebben a népszavazásban az ő véleményére kíváncsiak."

Tarló úr ez igen, ez egy summás vélemény. Jelentkezzen a cséplőgépnél zsákosnak.
(balszimpi)
thurvj97
2008. február 8. 16:04
Én tudom a választ. Természetesen Orbán.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását