2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Alkoholista orvosok?

Különös eset döbbentette meg a napokban a német - s nem csak - orvostársadalmat. Egy neves ulmi klinika hasonlóan neves ortopédsebésze ugyanis egy csípőprotézis-műtét során összeesett, elveszítve eszméletét. Az 58 éves Christian T. vérében alkoholt mutatt
2008. február 4. hétfő 10:12 - Hírextra

Az ügy ráirányította a figyelmet az orvosok helyzetére, amely különösen az egészségügyi reform több mint két évvel ezelőtt történt megkezdése óta egyáltalán nem mondható rózsásnak. Tüstént szakértők kezdték elemezni: vajon a német orvosok is súlyosan betegek lennének?

Ugyancsak a német főváros egyik legtekintélyesebb neurológai és pszichiátriai professzorának egy vasárnapi nyilatkozata szerint igen. Frank König az interjúban elmondta, hogy az elmúlt időszakban a korábbinál összehasonlíthatatlanul több orvoskollégája kereste meg alkohol-, illetve kábítószer problémákkal. Szavai szerint jelenleg is számos orvoskollégát kezel. A függőség ugyanis olyan mértékű lett már náluk, hogy attól tartanak: operáció közben kiejtik az éppen szükséges eszközt a kezükből.

A professzor beszámolt arról: több orvostársa esetében a probléma egyáltalán nem új keletű. Csak hát korábban könnyebben tudtak maguknak felírni különböző nyugtatókat vagy könnyebben fértek az orvosi szekrényhez. Mára ez nehezebbé vált.

Különösen a klinikák vezető orvosaira jellemző az úgynevezett "burn out-szindróma", azaz a teljes kiégés. Ilyenkor pedig a legtöbben közülük alkohollal igyekeznek gyógyítani magukat.

Mindezen túl - mint elmondta - az orvosokra egyre nagyobb gazdasági, illetve egzisztenciális nyomás nehezedik, s ilyenkor is gyakran nyúlnak az üveghez vagy a különböző gyógyszerekhez. Többen már az öngyilkosság gondolatával is foglalkoznak - jelentette ki Frank König, aki azt is elmondta: "orvosbetegeinek" száma különösen magas a traumatológusok közül, ők ugyanis rendkívül nagy érzelmi nyomásnak vannak kitéve.

Az orvosok és az alkohol viszonya az egyik olyan téma volt Németországban, amely mostanáig tabunak számított. Ez a tabu azonban ledőlt, s egy legutóbbi jelentés már arra világított rá, hogy a mintegy 300 ezer németországi orvos mintegy 8 százaléka alkohol- vagy kábítószer függő. Szakértők azonban a tényleges számot ennél jóval magasabbra becsülik, szerintük az orvosok 30 százaléka rendszeresen fogyaszt alkoholt, s mintegy 15 százalékra tehető az alkoholfüggő orvosok száma.
Az okok között König elő helyen az orvosokra háruló felelősséget említette. Ugyanakkor rámutatott arra, hogy az elmúlt években jelentősen megnövekedtek a rájuk nehezedő terhek, több munkát olykor kevesebb pénzért és a korábbinál rosszabb körülmények között kell elvégezniük. Nem véletlen az sem, hogy a német orvosok közül mind többen külföldön keresnek munkát.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy szemet lehetne hunyni az egész felett. A német orvosi kamara a napokban tovább szigorította az orvosokra vonatkozó előírásokat, az alkoholra vonatkozóan - különösen a műtétek esetében - életbe lépett az úgynevezett "nulla-tolerancia." Ezen kívül több német klinikán már bevezették a névtelen bejelentések rendszerét. Eszerint az ápolónők - sőt a kollégák is - névtelenül bejelentést tehetnek akkor, ha az orvosok között "feltűnő esetet" észlelnek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását