2024. április 19. - Emma

Minden ötödik orvos jelentett

Az egykori NDK területén dolgozó orvosoknak mintegy öt százaléka írt időnként jelentést kollégáiról és betegeiről a titkosrendőrségnek. Egy most nyilvánosságra hozott tanulmánynak, amelyet a Drezdában működő és a totalitárius állam vizsgálatával foglalkoz
2008. január 7. hétfő 12:41 - Hírextra

A tudományos intézetet a Német Orvosszövetség és egy tudományos folyóirat, a Deutsches Ärzteblatt bízta meg ennek a - német társadalomban még ma is kényes - kérdésnek a vizsgálatával. Az adatok azt igazolták, hogy keletnémet orvostársadalomban a Stasi számára rendszeresen jelentő személyek aránya lényegesen magasabb volt, mint az NDK polgárainak egyéb rétegeiben.

Francesca Weil, a tanulmány vezetője egy Berlinben tartott sajtókonferencián azt mondta: "A Staatssicherheits számára az orvosok kiemelt célcsoportot jelentettek, mert úgy gondolták, hogy ezek általában a reakciós osztályhoz tartoznak, és számukra kifejezetten érdekes lehetőség volna, ha Nyugat-Németországba szökhetnek".

A kutatóintézetnek sikerült olyan orvosokat azonosítani, akiknek 493 jelentéscsomagját megtalálták a Stasi archivumában. Ezek közül 21 beleegyezett abba is, hogy részletes beszélgetés formájában ismertesse beszervezésének és a jelentések leadásának körülményeit.

Ezek a doktorok nem hivatalos ügynökökként dolgoztak, de minden negyedik rendszeresen továbbított információkat kollégáikról, sőt betegeik egészségi állapotáról és magánéletéről is. A Stasi főleg a pszichiátereket és a sportorvosokat szervezte be és ezeknek egyharmada vezető állásban volt valamelyik gyógyintézetben.

Arra a kérdésre, hogy miért jelentettek a titkosrendőrségnek, egyes doktorok azt mondták: úgy vélték, hogy ettől függ az előmenetelük, vagy féltek attól, hogy ha nem vesznek részt ebben a tevékenységben, az a poziójukat nehezíti. Voltak olyanok, akik hittek abban, hogy helyesen cselekszenek és olyanok is, akik a jelentgetéssel járó anyagi előny miatt tették.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását