2024. március 29. - Auguszta

Szemle megnyitó

Elkezdődött a 39. Magyar Filmszemle, a Millenáris Teátrumban kedden este tartott megnyitó ünnepségen kitüntetéseket adtak át, valamint bemutatták az újonnan alapított fődíjat, az Arany Orsót.
2008. január 30. szerda 11:33 - Hírextra

A filmszemlét Grunwalsky Ferenc, a Magyar Mozgókép Közalapítvány elnöke, Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára és Herendi Gábor, a szemletanács elnöke nyitotta meg.

Grunwalsky Ferenc elmondta, nem az elmarasztalással vagy a dicsérettel kell foglalkozni, hanem arra kell ügyelni, hogy a kultúra működjön. Hangsúlyozta: az értékeléssel meg kell várni a filmszemle végét.

Manherz Károly sikeresnek nevezte a Filmtörvényt, amelynek hatályba lépése óta nőtt a magyar filmek száma. Elmondta, idén 335 magyar film és a 25 magyar résztvételű koprodukció készült, tavaly a magyar alkotások össznézőszáma több, mint egymillió négyszázezer volt. A tavalyi filmszemlén bemutatott alkotások külföldi fesztiválokon számos rangos díjat szereztek.

Herendi Gábor bemutatta az első helyezettnek járó Arany Orsó-díjat. Az Arany Orsót kizárólag a fődíjas alkotás nyeri el, a szobor kicsinyített mását azonban minden díjazott alkotó megkapja. Az elnök elmondta, a zsánerfilmeket nem a kettős fődíj rendszerében honorálják, hanem külön, a Moziverzum elnevezésű díjban részesülnek.

Herendi a filmszemle versenyző alkotásairól elmondta, az idei termés nagyon gazdag. A Filmszemle Tanács az előzsűrizés során szembesült olyan filmekkel, amelyeket egyik kategóriába sem lehetett besorolni.

„Új műfaj született, amely nemzetközi szinten is terjed; nevezhetjük kísérleti dokumentumfilmeknek. Ezekben az alkotásokban játékfilmes eszközökkel dokumentumfilmes témát dolgoznak fel. Jövőre erre fel kell készülni, és új kategóriát kell létrehozni“ – tette hozzá Herendi, aki sajnálta, hogy Budapesten egyelőre nincs olyan középület, ami alkalmas lenne a rangos esemény megrendezésére, hozzátéve, hogy a Közraktár helyén épülő Kulturális Központ talán majd erre a problémára is megoldást nyújthat.

Az ünnepségen átadták az Árvai Jolán-díjat, az Életműdíjakat valamint a Magyar Mozgókép mestere címeket.

Az Árvai Jolán-díjat idén Ormos Ferencnek, a látványtechnika mesterének ítélték. A fiatalon elhunyt művész, Árvai Jolán emlékére 2002-ben alapították az elismerést nem művészeti tevékenységet végző szakalkalmazottak számára.

A díjat Sós Mária, a Magyar Rendezők Céhének (MRC) elnöke, valamint Molnár György, a Filmművész Szövetség alelnöke adta át.

Ormos Ferenc látványtechnikus negyven éve a filmgyár munkatársa, jelenleg a Mafilm fóti telephelyének vezetője.

A filmszemle Életműdíjait idén Hildebrand István operatőrnek, B. Müller Magda fotóművésznek valamint Schubert Éva színésznőnek ítélték oda.
Hildebrand István betegsége miatt nem vett részt az ünnepségen.
B. Müller Magda Balázs Béla-díjas művészről és Schubert Éva színművésznőről Koltai Lajos filmrendező mondott laudációt. Schubert Éva 35 magyar filmben játszott: olyan alkotásokban, mint az Egy pikoló világos, a Csodacsatár, A vőlegény nyolckor érkezik, Butaságom története, Lila ákác, Locsolókocsi valamint az N.N. a halál angyala. B. Müller Magda fotóművész évtizedeken át a Mafilm standfotósaként dolgozott.

A Szemletanács határozata szerint a tavalyi évtől minden szemlét egy neves alkotónak ajánlanak. Ebben az évben Várkonyi Zoltán filmrendező emléke előtt tisztelegnek.
A megnyitó ünnepségen átadták az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Magyar Mozgókép Közalapítvány által gondozott Magyar Mozgókép Mestere címeket is.
A díjban Gyulai Líviusz grafikus és Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendező részesült.
Gyulai Líviuszt Orosz István animációs filmrendező, Kósa Ferencet Sára Sándor filmrendező méltatta.


Forrás: SZTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását