2024. április 16. - Csongor

A kedden kezdődő 39. Magyar Filmszemle programja

A kedden kezdődő 39. Magyar Filmszemle programjában számos olyan film szerepel, amely a Magyar Televízió (MTV) közreműködésével készült; a seregszemle idején korábbi díjnyertes alkotásokat vetít a televízió - tájékoztatta a közszolgálati médium kommunikác
2008. január 28. hétfő 12:04 - Hírextra
A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy az idei filmszemle programjában több olyan alkotás is szerepel, amely a televízióval koprodukcióban vagy a köztévé támogatásával jött létre.
A játékfilmes versenyprogramban látható az Unió Film és az MTV koprodukciójában gyártott Nyugalom című filmdráma, Alföldi Róbert első nagyjátékfilmje. A Bartis Attila regénye alapján forgatott alkotást a szerdai díszbemutató után február 1-jén láthatják a filmszemle látogatói.
Ugyancsak a versenyprogramban szerepel Dettre Gábor filmje, a Tabló. Az Új Budapest Filmstúdió és az MTV koprodukciójában készült alkotás Kertész Ákos A gyűlölet ára című regényének adaptációja. A köztelevízió támogatta Hajdu Szabolcs Off Hollywood című filmjét is, amely szintén a játékfilmek között versenyez.

A dokumentumfilmes mezőnyben indul, de kiemelt bemutatóként a Millenáris műsorán is szerepel Moldoványi Ferenc Egy másik bolygó című alkotása. A négy kontinensen forgatott kreatív dokumentumfilm az Engram Film Produkciós Kft. és több nemzeti adó, köztük az MTV koprodukciójában készült. Szintén ebben a kategóriában versenyez Sólyom András 56 villanás című alkotása, illetve a kísérleti filmek között Gothár Pétertől a Tanúvallomás, amely szintén MTV-s koprodukció.

A versenyen kívüli, információs vetítéseken további televíziós produkciókat is láthatnak a filmszemle látogatói, így például Balogh Zsolt Darvasi László novellája alapján forgatott A veinhageni rózsabokrok című filmjét, valamint a Könyveskép-sorozat több darabját. A Magyar Televízió saját gyártású, a kortárs prózairodalom műveiből készült kisfilmjei önálló vetítésen mutatkoznak be a szemlén. Február 3-án, vasárnap a Palace Mammutban láthatják az érdeklődők az Örök harag, A pince, a János és Viola, A rendőrség ismét nyomoz Lavina professzor ügyében, az Ólomálom és a Nyolclábú tükör című tévéjátékokat.

A dokumentumfilmek információs vetítésén, a Bem moziban az MTV Kisebbségi Műsorok Szerkesztőségének munkatársai, Antala Zsuzsanna, Bencsik János és Hrubonová Iveta is bemutatkoznak filmjeikkel.

A filmszemle idején a Magyar Televízió a korábbi szemléken szerepelt alkotásokat is műsorára tűz. Sós Mária 1985-ös munkáját, a Városbújócskát január 30-án 21 órakor vetítik az m2-n, másnap este szintén itt lesz látható Enyedi Ildikó 1998-as filmje, a Simon Mágus. Kocsis Ágnes többszörösen díjazott filmjét, a 2006-ban bemutatott Friss levegőt az m1-en január 28-án 23 óra 50 perckor láthatják az érdeklődők.

A dokumentumfilmes kínálatból Forgács Péter kétrészes Von Höfler vagyok című családi sagáját az m1-en vetítik január 30-án és 31-én nem sokkal éjfél után, Varga Ágota dokumentumfilmjét, a Szemünk fényét pedig az m2-n január 29-én 21 órakor tűzi műsorára az MTV.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását