2024. április 25. - Márk

Tizenhárom növendék munkája szerepel a Szemlén

Tizenhárom filmes növendék munkája szerepel a 39. Magyar Filmszemlén - közölték a Színház- és Filmművészeti Egyetem film főtanszakának vezető mesterei csütörtökön Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
2008. január 24. csütörtök 13:30 - Hírextra

Az eseményen hat, versenybe nem került, de a tanárok szerint figyelemre méltó kisfilmet mutattak be. Almási Tamás rendező-tanár a sajtótájékoztatóval egybekötött vetítésen megjegyezte, hogy egy kis szerencsével e hat film is versenybe juthatott volna. Elmondta, hogy az osztályából három hallgató munkája mérettetik meg a kisjátékfilm kategóriában.

Schulze Éva forgatókönyvíró osztályából három egyetemi hallgató munkája került versenybe a jövő kedden kezdődő szemle kisjátékfilmes kategóriájában.

Grunwalsky Ferenc, a főtanszak vezetője hangsúlyozta, rendkívüli eredménynek tartják, hogy a kisjátékfilm kategóriában versenyző 27 alkotás közül 11-et készítettek az egyetemisták, 2 mű pedig a nem fikciós filmek mezőnyében indul.

Kiemelte: a zsűri az elkészült filmek értékeit tekintve válogatta be az egyes darabokat, a hallgatók semmiféle előnyt vagy tapintatot nem élveztek. Két elsőéves, a műhelytitkokkal épp csak ismerkedő növendék munkája is a versenyművek közé került - tette hozzá.

Grunwalsky Ferenc megemlítette, az oktatásban súlyt helyeznek arra, hogy a gyakorlat szerves része legyen a képzésnek, az idén az ő osztálya valódi irodalmi anyagból dolgozott, Podmaniczky Szilárd Gumiharang című kötetének novelláiból válogathattak.

Rámutatott arra, hogy az egyetem, ezen belül a filmes képzés hatalmas átalakulás előtt áll. Terveik szerint a szak kiköltözik Zuglóba, a filmgyárba. A tanárok szándéka szerint ott még közelebb kerül egymáshoz az elméleti és a gyakorlati munka, s indulna egy szakközépiskola is, amely az utóbbi években leépült filmes háttériparnak adna új szakembereket.

Az átalakítást a bolognai folyamat érvényesítése miatt halaszthatatlannak tartják. Kende János osztályvezető tanár szerint az operatőröknél a három éves alapképzés után valódi szűrőt jelent majd, hogy kik mehetnek tovább a master fokozat megszerzésére.

A hat, versenybe nem került kisfilmet láthatják az érdeklődők a szemle információs vetítésein, később pedig az alkotások felkerülnek az egyetem átalakulóban lévő honlapjára.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását