2024. május 3. - Tímea, Irma

250 éve született a híres szobrász

Kétszázötven éve, 1758. január 26-án született Charles Louis Corbet francia szobrász, Napóleon egyik legismertebb mellszobrának megalkotója.
2008. január 24. csütörtök 13:17 - Hírextra

Napóleonban korán tudatosodni kezdett, mennyire fontos a közvélemény befolyásolása, saját pártjára állítása. Már karrierje kezdetétől baráti kapcsolatokat épített ki a művészekkel és kora szellemi elitjével, a művészetek lelkes pártfogójaként tűnt fel. Napóleon hírnevének növekedésével Párizs elegáns szalonjait a kis korzikait ábrázoló festmények, szobrok, metszetek kezdték elárasztani, amelyek legtöbbször győztes hadvezérként ábrázolták. A róla kialakult kép később kulcsfontosságúnak bizonyult politikai karrierje szempontjából.

A douai-i születésű Corbet szülővárosában, majd Párizsban tanulta a szobrászatot, 1782-től Lille-ben élt. Legismertebb szobrát 1798-ban készítette a Direktórium megrendelésére Napóleon tábornokról. Az agilis kis korzikai egyébként nem szívesen vesztegette azzal idejét, hogy modellt üljön bárkinek is, de ez egyszer kivételt tett, méghozzá Egyiptomban. Corbet különösen büszke volt erre és a szobor első kiállításán a következő aláírással látta el művét: Bonaparte tábornok szobra, melyet a szobrász az élőről mintázott.

A Napóleont fiatal, harcedzett (és hosszú, dús hajú) férfiként ábrázoló mellszobornak azonnal elkészült márvány, majd bronz másolata is, amelyet a közönség számos kiállításon csodálhatott meg. A "hivatalos" képmás mégsem ez, hanem Chaudet 1806-ban készült mellszobra lett, amely jobban sugározza a császárhoz illő méltóságot. A Napóleont legismertebb pózában, jellegzetes kalapjával fején, kezét mellén a ruhájába dugva ábrázoló első bronzszobrot csak halála után, 1833-ban készítette Emile Suerre.

Corbet kapcsolata nem sokkal később megszakadt Napóleonnal, más művei nem hoztak számára elismerést. Műveiből nem maradt fenn sok: egy terrakotta állatcsoport, allegorikus alkotása 1776-ból Az idő megtépázza Cupidó szárnyait címmel, néhány portré, ezek erőteljes, szenvedélyes művészre vallanak.

Corbet ötvenéves korában halt meg Párizsban 1808. december 10-én. Legismertebb alkotásából a hálás Lille, ahol dolgozott, 1803-ban másolatot vásárolt, amely azonban szomorú véget ért: a császár bukása után nyilvánosan elégették.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását