2024. május 5. - Györgyi

A magyar kultúra napja a határon túl

Színi előadásokkal, fotókiállításokkal, reneszánsz koncertekkel ünnepelték Románia-szerte a magyar kultúra napját.Szinte egy időben nyitották meg a budapesti Román Kulturális Intézetben és a bukaresti Magyar Kulturális Intézetben Tóth István nagyváradi fo
2008. január 22. kedd 16:24 - Hírextra

Hetven képet láthat a közönség, amely a két ország mindennapi életének számos érdekes, olykor meghökkentő pillanatát örökítette meg.

Nagyváradon a múlt hétvégén nyitották meg hivatalosan a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) által szervezett tíznapos rendezvénysorozatot a Himnusz születésének tiszteletére. A városban már bemutatták az Eltáncolt cipők című táncjátékot, a Nagyvárad Táncegyüttes új előadását. Kedden gálaműsor keretében mond beszédet e városban a Szakszervezetek Művelődési Házában Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Markó Béla, a Romániai magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. A műsorban elsősorban székelyföldi művészek mutatkoznak be, fellép többek között a Háromszék Táncegyüttes. Szerdán Kárpáti Gusztáv festőművész kiállítását nyitják meg a Tibor Ernő Galériában.

A Marosvásárhelyi Magyar Kulturális Központ és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata vasárnapi rendezvényén a társulat Spiró György Prah című vígjátékát adta elő. Kedden a Marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetemen a John Pielmeier Isten Ágnese című színművét láthatja a helyi közönség.

Kolozsváron tudományos előadásokkal és táncházi mulatsággal köszöntik a jeles napot. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület rendezésében konferenciát tartottak, Jancsó Miklós és Rekita Rozália színművészek Áprily-verseket és -műfordításokat adtak elő. A Heltai Alapítvány székházában táncház keretében a szamosújvári Sóvirág zenekar szórakoztatta a közönséget.

A múlt hétvégén Szatmárnémetiben és Nagykárolyban lépett fel a Felvidéki Rock Színház a Mert tiéd az ország című előadással, melyben Koltay Gergely A Megfeszített és A napba öltöztetett lány című rockoperájából, valamint a Kormorán együttes dalaiból adtak elő válogatást. Tárlat nyílt Kovács Emil Lajos festőművész munkáiból, a Nagykárolyi Collegium régizene-együttes pedig a Ne járj hozzám, szívem, éjjel című műsorával lépett fel. A Szatmárnémeti Északi Színházban a Háromszék Táncegyüttes előadását várják.

A Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Irodájának társszervezésében Sepsiszentgyörgyön vetítettképes előadást láthattak az érdeklődők az altorjai Apor-kastély reneszánsz faliképeiről, majd a kolozsvári Passamezzo historikus együttes előadta a Mátyás az igazságos? című reneszánsz táncjátékát. A koordinációs központ szervezésében öt helyszínen zajlik reneszánsz koncertsorozat. A sepsiszentgyörgyi, brassói és csíkszeredai zenetanárokból alakult Codex régizene-együttes XVI-XVIII. századi magyar, főként erdélyi főúri zenéből ad ízelítőt Gyergyószentmiklóson, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Kézdivásárhelyen és Székelyudvarhelyen.

A központ programján szerepel a Képes Krónika című kiállítás, amely a feltehetően Kálti Márk által 1360 körül készült történeti leírásnak, a Chronica Hungarorumnak a tartalmi és képi elemeit mutatja be.

Székelyudvarhelyen a Tomcsa Sándor Színház felolvasóestjével kezdődött hatnapos rendezvénysorozat. Szerdán az Udvarhelyszék Fúvószenekar ad ünnepi koncertet, majd a Cabaret című musicalt láthatja a közönség a társulat előadásában. Pénteken Székely Zsejke, a Kolozsvári Magyar Opera énekesnője kortárs magyar zeneszerzők dalaiból tart előadást Valaha címmel.
Csíkszeredában a Csíki Székely Múzeumban a gyergyóremetei 12. Nemzetközi Fotótábor anyagából készült kiállítással, valamint albumbemutatóval kezdődött kétnapos rendezvénysorozat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását