2024. április 27. - Zita

2,4 milliárd kultúra fejlesztésére

A Reneszánsz Év költségvetéséből a kultúra fejlesztésére 2,4 milliárd forintot fordít idén az Oktatási és Kulturális Minisztérium - jelentette ki Hiller István szakminiszter kedden, a magyar kultúra napján tartott kitüntetés-átadáson Budapesten, a Néprajz
2008. január 22. kedd 14:09 - Hírextra
Hiller István elmondta: a fenti összegből a népi kultúrára és hagyományőrzésre, a kistérségi kultúra fejlesztésére 730 millió forintot költenek, míg a vidék muzeális és levéltári értékeinek megőrzésére 470 millió forintot.

Külön forrásbázist különítenek el az egyházi gyűjtemények és levéltárak fejlesztésére - fűzte hozzá.
A szakminiszter kiemelte, hogy a könyvtári értékek digitalizálására 220 millió forintot fordítanak.
Szólt arról is, hogy felújítják Vitéz János egykori dolgozószobáját, a Studiolót, és külön pályázatot írnak ki az irodalmi emlékházak, tájházak megújítására.

Emlékeztetett arra, hogy 2006 őszén elindították a kulturális modernizáció programját. Ennek keretében megerősítették a magyar kultúra külföldi megjelenését, egyebek mellett átadták Berlinben a Collegium Hungaricumot, felújították a Római Magyar Akadémia épületét, magyar kulturális évadot rendeztek Németországban, és kulturális évadot indítottak Kínában - sorolta az eredményeket Hiller István.

A tárcavezető megemlítette azt is, hogy létrehozták a magyar kulturális diplomácia új központját, a Balassi Intézetet, és kialakították a kulturális szakdiplomata-hálózatot.

A fővárosban és vidéken is eredményes kiállításokat rendeztek - idézte fel Hiller István.
A szakminiszter kiemelte: hétfőn újtára indították a Reneszánsz Évet, amely 2009. január 22-ig tart, másnap, január 23-án pedig a Budapesti Fesztiválzenekar a Carnegie Hallban ad koncertet, megnyitva a New York-i magyar évadot.

A szaktárca vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az eredményekkel együtt "nagyon sok minden nincsen rendben". A közművelődés és közkultúra megerősítése, az esélyegyenlőtlenség csökkentése, a tehetséggondozás, a közkultúra programkínálatának színvonalemelése csak forrásbővítéssel lehetséges - hangsúlyozta. Ezért, mint mondta, céljuk, hogy a költségvetés közművelődésre fordított támogatása minden évben reálértéken is növekedjen, legalább a mindenkori inflációt 5 százalékkal meghaladó mértékben bővüljön.

A nemzeti kulturális alap forrásbázisát is meg kell erősíteni, korszerűsíteni kell - mutatott rá a miniszter.

Hiller István a magyar kultúra napján a kulturális és oktatási területen dolgozó szakembereknek adott át elismeréseket.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását