2024. május 2. - Zsigmond

Átadták a Barcsay-díjakat

A magyar konstruktivizmus egyik legjelentősebb mesteréről, Barcsay Jenőről elnevezett elismeréseket adtak át hétfőn, a művész születésének 108. évfordulóján; a 2007. évi Barcsay-díjakat két pályakezdő festőművész vehette át Szentendrén, míg Barcsay-jutalm
2008. január 15. kedd 06:54 - Hírextra

A Kossuth-díjas festő- és grafikusművészről elnevezett díjjal olyan fiatal, pályakezdő festőművészeket ismernek el, akiknek szellemisége és eddigi munkássága méltónak bizonyul Barcsay örökségéhez - mondta Krizbainé Szabó Éva.

Hozzátette: a kuratórium 2007-ben Horváth Levente és Sütő Róbert pályázatát ítélte a legjobbnak. Műveiket a szentendrei Barcsay Gyűjteményben nyílt kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők március 2-ig. A tárlat idén kibővült a 2006. évi díjazottak, Ferenczy Zsolt és Rainer Máté festőművészek munkáival, akiknek kiállítása tavaly technikai okok miatt elmaradt.

A 19. alkalommal átadott Barcsay-díjjal egy időben adták át a Barcsay-jutalmakat a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, ahol négy növendék részesült az elismerésben. A Barcsay Alapítvány kuratóriumának döntése alapján Németh Gábor és Solt András képgrafika, Varga Benedek Sándor szobrász, valamint Varga Ferenc főrestaurátor szakos növendék vehette át a jutalmat.

Az alapítványt az 1988-ban elhunyt festő- és grafikusművész, a magyar és az egyetemes képzőművészet kimagasló egyéniségének emlékére az alkotó testvére hozta létre. Célja az volt, hogy erkölcsi elismerést és anyagi támogatást nyújtson azoknak a képzőművészetis növendékeknek és pályakezdő festőknek, akik Barcsay Jenő szellemiségéhez méltó munkát hoznak létre.

A mester nevét viselő jutalmakat első ízben 1990. január 14-én, Barcsay Jenő születésének 90. évfordulóján adták át.

A hagyományok szerint a díjazottak munkáit ezúttal is kiállításon tárják az érdeklődők elé. A bemutató január 24-ig tekinthető meg a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay-termében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását