2024. április 26. - Ervin

30 éve alakult a Kalyi Jag

Harminc éve alakult az autentikus cigány zenét játszó Kalyi Jag (Fekete Tűz) együttes, amely ebből az alkalomból koncertet ad pénteken Budapesten, a Művészetek Palotájában. A jubileumi esten beszédet mond Sólyom László köztársasági elnök.
2008. szeptember 3. szerda 13:59 - Hírextra
A Művészetek Palotájában tartandó koncerten a legújabb Kalyi Jag-produkció, a Lángoló tűz mellett Varga Gusztáv Roma legenda című rockoperájából is elhangzanak részletek és az együttes néhány "örökzöldet" is eljátszik.

Varga Gusztáv, az együttes vezetője az MTI-nek felidézte: megalakulásuk 1978 augusztusának végén "küldetés" volt. Akkoriban minden nép, nemzet megpróbálta a saját kultúráját bemutatni, a roma kultúrába azonban csak "ad hoc jelleggel" lehetett betekintést nyerni, a roma nyelvű megszólaltatás soha nem került előtérbe - fejtette ki.

A Kalyi Jag tudatosan törekedett arra, hogy a roma népzene és néptánc a közkultúrába kerülhessen - hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy tettük sikeresnek bizonyult, hiszen az együttes már 1979-ben elnyerte A Népművészet Ifjú Mestere címet.

Varga Gusztáv szerint immár 3000 koncert után "nagyon-nagyon komoly" emlékeket gyűjtött össze a Kalyi Jag. Mint mondta, a legcsodálatosabb, hogy mindig örömet tudtak szerezni a közönségnek. "Fantasztikus, hogy az emberi közelség és a muzsika hídja mekkora összekötő szerepet játszik az emberek életében" - fogalmazott.

Az együttes vezetője arról is beszámolt, hogy megalakulásuk 30. évfordulója alkalmából országos turnét szerveznek, melynek állomásai több város mellett Miskolc, Nyíregyháza, valamint Hódmezővásárhely.

Varga Gusztáv kiemelte, hogy az együttes nevéhez oktatási intézmények, nemzetiségi néptánc gálák alapítása is fűződik.A távlati tervekről szólva megemlítette, hogy az együttes még jobban meg akarja ismertetni a közönséget a roma kultúrával, Magyarország hét régiójában pedig szeretne egy-egy kulturális intézményt alapítani Kincsesközpont néven, ahol romák és nem romák egyaránt dolgozhatnának. Ez foglalkoztatási központként - tanár-, kulturális szakember és menedzserképzőként - is funkcionálna.

A roma folkot és világzenét megszólaltató Kalyi Jag együttest alapító, Nagyecsed és Budapest között ingázó szatmári roma fiatalok nevüket Bari Károly egy verséből kölcsönözték. Először munkásszállásokon, ifjúsági klubokban játszottak. 1983-ban Balogh Béla táncossal megnyerték a Ki mit tud? versenyt, ebben az évben a Magyar Televízió portréfilmet forgatott róluk.

Ők énekelték elsőként Magyarországon roma anyanyelvükön saját folklórjukat. A zenekar előbb szűkebb pátriája, Szabolcs-Szatmár megye cigány dallamait gyűjtötte össze, majd mind nagyobb területeken végzett gyűjtőmunkát.

Előadóként az autentikus magyar cigány zene hagyományait, például kanalak és kannál hangszerként való alkalmazását, szájjal képzett bőgőhangot, otthonról hozott stílusuk értékes elemeit megőrizve alakítottak ki "gitárra hangolt" színpadképes produkciót. A jó vokális adottságokon kívül fő jellemzőjük a magas színvonalú hangszeres játék és a dalok színvonalas, egységes kidolgozottsága. Az együttes alkalmaz ugyan popzenei elemeket, de ezek csak a hangzást színesítik és nem kerülnek túlsúlyba a népi elemek rovására.

Mára már a fél világot bejárták: nem csak Európa nagyvárosaiban, hanem a távoli földrészeken is szívesen látott vendégek. A Népművészet Ifjú Mestere cím mellett 1996-ban Kisebbségekért-díjat kaptak, számos arany- és platinalemezük van. Az együttes nemzetközi cigány tánc- és zenei táborok szervezésével is foglalkozik és alapítványi szakiskolát is működtet, 1991-ben alakult a Kalyi Jag Roma Művészeti Egyesület. Vezetőjük, Varga Gusztáv 2000-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét (polgári tagozat).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását