2024. április 19. - Emma

Magyarországon megerősödött a szélsőjobboldal

Megerősödtek Magyarországon a szélsőjobboldali politikai mozgalmak, ez a jelenség egyebek mellett a Gyurcsány-kormány gazdasági megszorításainak következménye, mert ezek nagy terheket rónak a magyar lakosságra - mondta a Keresztény-Zsidó Társaság (KZST) f
2008. január 11. péntek 07:29 - Hírextra

Beszédében Szécsi József kitért arra, hogy a kormány számon kérte a történelmi keresztény egyházaktól, miért nem határolódtak el ettől a jelenségtől.

Az antiszemitizmus megjelenési formái között említette ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész tevékenységét, többek között David Irwing holokauszttagadó publicista meghívását Magyarországra és október 23-án Horthy Miklós és Szabó Dezső szobrának felavatását. Ez utóbbi eseményen durva szavakkal illették Izrael államelnökét, Simon Pereszt - emlékeztetett. Felhívta a figyelmet, hogy a református lelkész egyházi pere előreláthatóan februárban lesz.

Szécsi József a békéscsabai zsidó temető meggyalázásáról, és Bulányi György piarista szerzetes cikkéről is beszélt, amely kétségbe vonta, hogy az Ószövetség Isten igéje lenne.

A főtitkár elmondta, hogy a keresztény-zsidó párbeszédet tartalommal kell megtölteni, ezért a történelmi keresztény egyházaknak azt javasolták, hogy az ökumenikus imahét első napját szánják a keresztény-zsidó párbeszédre. Ismertetése szerint Erdő Péter bíboros, prímás az ötletet korábban támogatta, viszont később ez a kezdeményezés "elsikkadt".

Arról is szólt, hogy a Biblia évéhez kapcsolódóan keresztény-zsidó teológiai kérdésekkel is foglalkozik majd a társaság. Mint megjegyezte: "a történelmi egyházak nem képesek évszázadnyi adósságaikat törleszteni".

Szécsi József a jövőt illetően közölte: hat magyarországi egyház vezetőit közszereplőnek nyilvánították, így esetükben az átvilágításra feltétlenül sor kerül.

Jakab Attila, a Keresztény-Zsidó Társaság elnökségi tagja az újévi tájékoztatón kiemelte: az egyházak kommunikációjában túlsúlyra jutottak a finanszírozási kérdések, amelyek háttérbe szorítják a spiritualitást és a hitéletet.

A külföldi magyarság sorsával kapcsolatban rámutatott: Szlovákiában az egység, Romániában a széthúzás felé halad a politikai közélet, amelyben az egyházaknak is van szerepe. Többek között beszélt a gyulafehérvári római katolikus érsekről, aki az egyháziakkal szemben a nemzeti érdekeket másodlagosnak ítéli.

Az újévi tájékoztatón szó esett a magyarországi iszlám vallás képviselőivel folytatott kapcsolatfelvételről is. Említést tettek a szegedi nemzetközi biblikus konferenciáról, ahol a Bibliát és a Koránt elemezték, majd hozzátette: májusban zsidó-keresztény-iszlám szimpóziumot szervez a magyarországi török iszlám közösség.

A Keresztény-Zsidó Társaság (KZST) 2004-ben kelt alapszabálya szerint a társaság vallási jellegű, vallásközi társadalmi szervezet, amely célja és feladatai között egyebek mellett a keresztény-zsidó párbeszéd ökumenikus keresztény és zsidó alapokról történő munkálását, a keresztény-zsidó megbékélést elősegítő információk gyűjtését, feldolgozását, valamint a vallási, politikai és mindenféle antiszemitizmus és az agresszív vallásellenesség minden megnyilvánulása ellen folytatott küzdelmet említi.

A KZST elnökségében 2004-ben olyan közéleti személyiségek foglaltak helyet, mint például Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház akkori püspöke, zsinati elnök (mint a KZST társelnöke), Várszegi Asztrik katolikus püspök, pannonhalmi főapát (mint a KZST társelnöke), Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének akkori elnöke (mint a KZST társelnöke), D. Harmati Béla nyugalmazott evangélikus püspök (mint a KZST ügyvezető elnöke) és Szécsi József katolikus teológus (mint a KZST főtitkára).

A KZST jelenlegi ügyvezető elnöke Fabiny Tamás evangélikus püspök.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását