2024. május 16. - Mózes, Botond

Kertész Imre Rólunk!

Németországi tartózkodásának "iróniájáról", a "morózus" Magyarországról, és a demokráciáról mint kultúráról beszél Kertész Imre a The Independent pénteki számában.
2008. január 11. péntek 12:51 - Hírextra

A legnagyobb brit liberális napilap művészeti és irodalmi mellékletében közölt interjúban - amelyet Tibor Fischer magyar származású, Londonban élő író-újságíró készített Budapesten Nobel-díjas magyar írótársával - Kertész kifejti: nem tartja ironikusnak, hogy ideje nagy részét Berlinben tölti.
"Mindenki ezt kérdezi ... (de) Németország volt az, ahol íróként hatást tudtam kifejteni, ahol a könyvemet megértették és kiadták".

Hozzáteszi: egyébként is "itt (Magyarországon) tapasztaltam meg először a fasizmust, nem Németországban".

"Nagy volt az érdeklődés a holokauszt iránt" - mondja 90-es évekbeli németországi fogadtatásáról. "Nem moralizáltam, ők pedig magyar segítséggel megértettek valamit a múltból".

Az 1975-ben megjelent Sorstalanságról felidézi: az egyik magyar kiadó azzal dobta vissza a művet, hogy az antiszemita. "Máig őrzöm a levelet" - mondja.

Kertész Imre a Kádár-rendszerről azt vallja: az 1956-os forradalom leverése és az utána következő konszolidáció külön embertípust teremtett, "rettenetes módon alakította át a társadalmat ... (az emberek) asszimilálódtak a puha diktatúrához".

Fischer meglepőnek nevezi, hogy Kertészt az egyik totalitárius rendszer - a Kádár-rendszer - inspirálta arra, hogy egy másiknak a mélyére lásson. "A Sorstalansághoz a Kádár-rendszer szolgáltatta a nézőpontot" - deklarálja Kertész Imre az interjúban.

De akkor miért nem ment 1956 után nyugatra ő is, mint 200 ezer másik magyar? "Nem maradtam volna, ha már nem kezdtem volna el írni ... 27 évesen már nem tudtam megtanulni írni egy másik nyelven. A nyelv miatt nem távoztam" - mondja a Nobel-díjas író.

És mi a véleménye az új, demokratikus Magyarország politikájáról? - kérdezi Fischer. "A demokrácia szó teljesen leértékelődött, nem is tudom igazán, mit jelent... azt mondanám, a demokrácia nem politikai rendszer, hanem kultúra" - hangzika válasz. Kertész még annyit hozzátesz: Magyarország jelenleg "kissé morózus ország".

Tibor Fischer említést tesz a Magyar Gárdáról, és arról, hogy "durva antiszemita irodalom" is kapható Magyarországon. Jobb-e, hogy az antiszemitizmus nyílt teret kap? "Az antiszemitizmus nagyon furcsa ügy Magyarországon. Káros, romboló, szívből jövő, de nem aktív... nálunk van az egyetlen rabbiképző szeminárium Közép-Európában ... ez még Kádár alatt is itt volt, és a legnagyobb zsidó közösség is itt él" - mondja Kertész Imre.

Hozzáteszi: a magyar zsidók valóban magyarok akartak lenni. Amikor 1944-ben a németek bejöttek, három rétege volt a zsidó közösségnek, az igazán gazdagok, utána az orvosokból, mérnökökből, másokból álló zsidó középosztály, és a szegény zsidók. "Szolidaritás nem volt a zsidó közösségen belül" - vélekedik az író.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását