2024. április 24. - György

Kertész nyilatkozott

"Gátol és inspirál is a Nobel-díj" - mondta Kertész Imre író kedden az MTI-nek, annak kapcsán, hogy a rangos kitüntetés átadásának ötödik évfordulója alkalmából szerdán felolvasást tart K. dosszié című írásából Budapesten, a Nemzeti Színházban, és dedikál
2007. december 4. kedd 20:47 - Hírextra
A Sorstalanság című kötet szerzője elmondta, hogy az irodalmi Nobel-díj miatti sok kötelezettség időben gátolja új kötete elkészítésében, a sok olvasó ugyanakkor várja az új könyvet, és ez ösztönzi. Kertész Imre új, készülő írásáról ugyanakkor - eddigi szokásához híven - semmit nem kívánt elárulni.

Az író kitért arra, hogy a Nobel-díj az elmúlt öt évben meg is változtatta és nem is változtatta meg életét. Ezt az ellentmondást azzal magyarázta, hogy már hozzászokott az elismeréssel járó "nagy zajhoz", és ahhoz is, hogy sokan utálják, de még többen szeretik.

"Én itt lakom Pesten, és lakom Európában, uniós tagok vagyunk. Ady Endrétől sem kérdezték meg, hogy miért lakik Párizsban" - hangsúlyozta a többnyire Berlinben tartózkodó alkotó.

A Magvető Kiadó az író tiszteletére megjelentette az életmű-sorozatban még nem publikált, Világpolgár és zarándok című Kertész-művet. A negyven éve, a Sorstalansággal egy időben íródott rövid elbeszélésben az ószövetségi Káin és Ábel története, a jó kiszolgáltatottsága és a bűn diadala foglalkoztatta az írót.

Kertész Imre szerdán este nyolc órától K. dosszié című írásából olvas fel, és dedikálja köteteit a Nemzeti Színházban.

Az író 2002. december 10-én vette át az irodalmi Nobel-díjat a svéd királytól, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, a stockholmi hangversenyteremben megrendezett ünnepségen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását