2024. május 2. - Zsigmond

Filmkritikusok Díja

Átadták a Magyar Filmkritikusok Díjait pénteken Budapesten; a legtöbb díjat a Nyomozó, a legjobb filmnek járó B. Nagy László díjat a Delta kapta, Bacsó Péter munkásságát életműdíjjal jutalmazták a filmkritikusok.
2009. január 23. péntek 20:36 - Hírextra
Több kategóriában is rendkívül nehezen hozta meg döntését a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) film- és tévékritikus szakosztálya, amelynek tagjai együtt döntenek az előző évben bemutatott filmek, filmesek díjazásáról - mondta Báron György, a szakosztály elnöke a FilmesHázban tartott eseményen.

Báron György úgy vélte, a majdnem 50 éve alapított kitüntetés díjazottjainak listája szinte teljesen lefedi a magyar filmművészet klasszikusait.

A legjobb női epizódszereplő díját Szirtes Ági kapta A londoni férfi és a Tabló című filmekben nyújtott alakításáért. A Katona József Színház társulatával Ausztráliában vendégszereplő színésznő díját kollégája, Trill Zsolt vette át. A színész két díjjal távozott, őt ugyanis a Kaméleon című filmben nyújtott alakításáért részesítették kitüntetésben.

A legjobb főszereplőnek A nyomozó hőse és hősnője bizonyult: Rezes Judit és Anger Zsolt is megkapta a filmkritikusok díját.A legjobb dokumentumfilmnek járó díjon A süllyedő falu és a Három hiányzó oldal című alkotás osztozott; előbbi Szirmai Márton, utóbbi Schuster Richárd rendezése.

A legjobb kisjátékfilmnek járó díjat Császi Ádám vehette át Gyengébb napok című filmjéért.
A Mozinet Magazin által támogatott legjobb kísérleti film díját Igor és Ivan Buharov Lassú tükör című filmje kapta. A díjat a magazin felelős szerkesztője, Kárpáti György adta át.

A legjobb látványterv díját Rajk László kapta A londoni férfi című filmért. Báron György elmondta, hogy a díjat nem minden évben osztják ki, csak amikor kiemelkedő teljesítmény születik.
A szintén nem minden évben odaítélt legjobb forgatókönyvnek járó díjat Gigor Attila, A nyomozó rendező-forgatókönyvírója kapta, csakúgy, mint a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által támogatott legjobb első film díját, szintén A nyomozóért. Utóbbi kitüntetést Andor Tamás, az NKA Mozgóképes Szakkollégiumának tagja adta át.

A legjobb operatőrnek járó díjat Pohárnok Gergely vehette át a Fövényóra című film fényképezéséért.A produceri díjat a Delta című film producerei, Petrányi Viktória producer, Pataki Ági, Kovács Gábor és Susanne Marian koproducer vehették át.

A filmkritikusok különdíját a Von Höffler vagyok című film rendezője, Forgács Péter kapta. A rendező nem volt jelen a díjátadón.A FilmJUS által támogatott legjobb rendezés díját Tarr Béla kapta A londoni férfi című filmjéért. A díjat Kabdebó György, a FilmJUS elnöke adta volna át a rendezőnek, aki az ünnepség idején új filmje előkészítésén dolgozott, így nem tudott eljönni a díjátadóra.

A magyar filmkritikusok B. Nagy László díját Mundruczó Kornél kapta Delta című filmjéért. A díjat Reichenberger János, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakmai tanácsadója, filmreferense adta át.

A magyar filmkritikusok Életműdíját, melyet a Magyar Mozgókép Közalapítvány ajánlott fel, több évtizedes kimagasló művészeti teljesítményéért Bacsó Péter filmrendező kapta. A díjat Grunwalsky Ferenc, a kuratórium elnöke, rendező-operatőr adta át.

"Idestova 60 éve vagyok ebben a szakmában, de soha nem akartam életművet csinálni, mindig csak egy adott filmet elkészíteni" - mondta Bacsó Péter.A minden évben közvetlenül a Magyar Filmszemle előtt kiosztott díjat a MÚOSZ film- és tévékritikusi szakosztálya alapította 1962-ben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását