2024. május 18. - Erik, Alexandra

Merre vagytok, finnugor csodák?

A finnugor világ hét csodáját keresi a sziktivkari Finnugor Médiaközpont.
2010. augusztus 3. kedd 16:27 - HírExtra
A finnugor és szamojéd népek történelméhez, kultúrájához kapcsolódó jelentős természeti helyszíneket, emlékműveket és építményeket, tárgyakat, valamint a nyelvcsoporthoz tartozó közösségek létező vagy már elfeledett népszokásait, nemzeti ünnepeit a www.finugor.ru internetes címen lehet ajánlani.

"A kitüntető címre érdemes +csodákat+ a nyelvcsoporthoz tartozókon kívül is bárki jelölhet. A kiírásban foglaltak ellenőrzésére oroszországi, magyar, finn és észt szakértők fogják értékelni az ajánlásokat" - tudatta Jurij Popov, a médiaközpont főszerkesztője az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Lehetőség szerint a fényképekkel, videókkal, és hangfelvételekkel kiegészített ajánlásokat szeptember 30-ig lehet benyújtani.

Ezt követően októberben és decemberben kétfordulós nyilvános szavazással választják ki a közérdeklődésre számot tartó nevezések legjobbjait és a kategóriánkénti 25 vagy még ennél is több jelölésből a Finnugor Világ 7 Csodája címre érdemes emlékeket.

A Finnugor Népek Világkongresszusát 1992 decemberében Sziktivkarban, az oroszországi Komi Köztársaság fővárosában hozták létre, azzal a céllal, hogy fejlessze és oltalmazza a világ több mint 20 finnugor népe nemzeti öntudatát, kultúráját és nyelvét, bővítse az együttműködést ezen népek között, segítse minden finnugor nép önrendelkezési jogának megvalósítását a nemzetközi normák és elvek alapján. Ezen a tanácskozáson fektették le az alapelveket, valamint hagyták jóvá a világ finnugor népeinek együttműködéséről szóló nyilatkozatot.

A 2000 decemberében, Helsinkiben rendezett konferencia eredményeként jött létre a Finnugor Médiaközpont, és a finugor.ru címen található honlap, amely a finnugor nyelvcsalád iránt érdeklődőket látja el orosz, finn, észt, magyar, komi, udmurt, mari, erza, moksa, vepsze, karjalai és lapp nyelvű anyagokkal.

A világon több mint 24 millió ember beszéli anyanyelvként a finnugor nyelvek valamelyikét. A legnagyobb lélekszámú finnugor népek a magyarok, a finnek, az észtek és a mordvinok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását