2024. március 29. - Auguszta

Évadnyitó új igazgatóval a színházban

Az új évadról viszonylag kevés szó esett kaposvári a Csiky Gergely Színház keddi évadnyitó társulati ülésén, annál több az évadzárón elhangzottakról; jelesül arról, hogy akkor mit mondott vagy nem mondott a társulatot egy évig igazgató Znamenák István.
2008. szeptember 2. kedd 15:24 - Hírextra
Schwajda György, a társulat új, július elsejével kinevezett direktora "hogy meg legyen a folytonosság az évadzáró és az évadnyitó között" elsőként egy országos napilapban megjelent írásra hivatkozva az évadzárón elhangzottakra reagált.

Az olvasottakat felidézve Schwajda György szerint "valami olyasmi hangzott el a Znamenák igazgató úrtól, hogy itt az elmúlt 30 évben a kaposvári színházat az igényesség jellemezte, és mostan nagyon tessenek vigyázni, mert most következik az igénytelenség korszaka".

"Hát örömmel jelentem be, hogy az igénytelenség megérkezett; az igénytelenség egy az én személyemben, az igénytelenség kettő Selmeczi Gyögy személyében" - tette hozzá a direktor, akit elmondása szerint ennek kapcsán nem is az őt ért támadás, sokkal inkább az hökkentett meg, hogy "60 év után most tudtam meg, hogy az igényesség az nem egy belső szükségszerűség (...), hanem az igazgatói rendeltekre vagy utasításokra változik".

"Ha valakinél megvan a maga belső szükség arra, hogy csak igényesen tud dolgozni, akkor teljesen mindegy, hogy ki vagy mi az igazgatója" - szögezte le Schwajda György, aki a továbbiakban néhány változást jelentett be: Selmeczi György személyében új zenei vezetője lesz a színháznak, társulati igényre ismét visszaállítják a hétfői szünnapot, a színház anyagi helyzetére való tekintettel kötelezettséget az aláírása nélkül senki nem vállalhat.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere arról beszélt, hogy információi szerint nem lesz elég az a 756 millió forint, amit az év elején fenntartóként az önkormányzat jóváhagyott a működésre, de ígérte, hogy biztosítani fogják az anyagi feltételeket a nyugodt és kiegyensúlyozott munkához.

A társulat tagjaitól a polgármester azt kérte, felejtsék el az intrikákat és a pletykákat, s olyan legyen ez az évad, amely a kaposváriaknak és színházlátogatóknak is kedvére lesz.

Babarczy László korábbi igazgató hozzászólásában cáfolta, hogy az évadzárón az és úgy hangzott volna el, amiről Schwajda György beszélt.

Az MTI tudósítása szerint a június 13-án megtartott évadzárón Znamenák István úgy fogalmazott: "Támasztottak egy igényt: legyünk igénytelenek! De mi nem lettünk azok, és ezután se legyünk!".
Az évadnyitón nem esett szó a műsortervről, a bemutatókról, a szakmai munkáról és a színház évek óta esedékes, sokak szerint halaszthatatlan felújításáról sem.

A kiadott műsorfüzet alapján a nagyszínpadon hét, a stúdióban két bemutató lesz, továbbá két új, gyerekeknek szóló előadással bővül a repertoár. Az évadot a Társulat vendégjátékával, az István, a király című rockoperával kezdik.

Az évadnyitón a társulat legnagyobb kitüntetésének számító Komor-gyűrűt a kollégák titkos szavazata alapján az idén Sarkadi Kiss János vehette át, az új igazgató által duplájára emelt pénzjutalommal együtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását