2024. április 27. - Zita

A Toshiba nem adja fel

A HD-DVD nem halott - hangoztatja a Toshiba, elemzők szerint viszont a rivális Blu-ray-technológiát választó Warner már eldöntötte az újgenerációs DVD-formátumok háborúját.
2008. január 7. hétfő 19:01 - Hírextra

A Time Warner filmstúdió a múlt hét végén jelentette be, hogy a Sony-féle Blu-ray (kéklézeres technológia) mellé áll. "Temettek már minket korábban is" - reagált Jodi Sally, a Toshiba USA marketingigazgatója. "Fura olvasni ezeket a kommentárokat a HD-DVD haláláról, hiszen a formátum hatalmas iramban tör előre."

A harc dollármilliárdokban mérhető tétje, hogy melyik formátum lesz a hagyományos DVD-t leváltó újgenerációs optikai adattároló lemez általánosan elfogadott szabványa.

A döntést megnehezíti, hogy a Blu-ray (a Sony fejlesztése, amelyet még 170 vállalat támogat, köztük például a Hitachi, a Samsung, a Philips és a Sharp) éppen olyan jó képminőséget produkál az úgynevezett HD-ready tévékészüléken, mint a rivális formátum, amelyet például a Microsoft támogat.
Az első látásra ugyanolyan, CD-nagyságú és -formájú lemezek közti választást az sem nagyon könnyíti meg, hogy egy Blu-ray technológiával készült DVD-re valamivel több adat fér, mint egy HD-DVD-rendszerű lemezre.

A vásárlónak a lemezt lejátszani képes berendezés ára és a filmkínálat számít. A két tábor ezért gyilkos árversenybe kezdett a készülékek piacán, és nekiálltak győzködni a hollywoodi filmstúdiókat. A Blu-rayhez a Sony Pictures, az MGM Disney és a Fox csatlakozott, a Universal, a Paramount és a DreamWorks pedig a HD-DVD csoporthoz igazolt.

Így patthelyzet alakult ki, maradt viszont egy nagy kiadó, az évi 30 nagyjátékfilmet és ennél is több tévésorozatot gyártó Warner, amely egészen a karácsonyi szezon végéig mindkét formátumban kihozta a filmjeit. A most bejelentett döntés szerint idén júliustól már csak Blu-ray-kiadványokat dobnak piacra. "Csalódottak vagyunk, de küzdünk tovább" - mondta Ozaka Akio, a Toshiba elnöke. "Meggyőződésünk, hogy a HD-DVD jobban megfelel a fogyasztók igényeinek."

A hagyományos DVD-k forgalma egyébként tavaly csökkent, amire még nem volt példa az 1997-ben bevezetett technológia történetében, és a készülékből sem fogyott több, mint 2006-ban. Elemzők szerint ez már a piac telítettségének a jele, és jól mutatja, hogy eljött az idő a generációváltásra, az évek óta húzódó formátumháború lezárására.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását