2024. április 12. - Gyula

Gyomorfekélyes múmiák

Életében gyomorfekélyben szenvedett az a kisfiú és felnőtt férfi, akiknek mumifikálódott földi maradványaira Mexikó északi részén bukkantak - a betegségre a gyomorszövetekben talált Helicobacter pylori DNS-maradványai utalnak.
2008. július 18. péntek 09:49 - Hírextra
A Helicobacter pylori a gyomorkapu (pylorus) szélsőségesen savas kémhatású közegében is életképes Gram-negatív baktérium, amely elősegíti a gyomorfekély és a gyomorrák kialakulását. A kórokozó a fekáliával szennyezett étel- és víz fogyasztásával fertőz - olvasható a LiveScience angol nyelvű tudományos hírportálon és a Cosmos című ausztrál folyóiratban.

Mint Yolanda Lopez-Vidal,a Mexikói Nemzeti Egyetem mikrobiológusa rámutatott, a múmiák elhelyezkedése és a túlvilágra útravalóul adott tárgyak arra engednek következtetni, hogy 1350 körül hunyhattak el, vagyis ekkor a betegség már jelen volt abban a térségben, amelyet ma Mexikónak neveznek. Ez pedig megváltoztatja a betegség amerikai elterjedéséről vallott eddigi elképzeléseket, mivel így valószínűsíthető, hogy nem Kolumbusz hajósai hurcolták be az Újvilágba, hanem már az első, ázsiai telepesekkel megérkezett Amerikába 11 ezer éve.

A tetemek száraz helyen (az egyik a sivatagban, a másik egy barlangban) természetes úton mumifikálódtak. A gyors kiszáradás megakadályozta a testek bomlását, így megmaradtak a belső szervek, ahogy a baktérium DNS-e is.

Yolanda Lopez-Vidál és teamje endoszkóppal vett mintát a gyomorból, amelyben polimeráz láncreakció (PCR) segítségével mutatták ki a baktérium DNS-ét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását