2024. május 6. - Ivett, Frida

Halnak a gorillák

Háború tizedeli a gorillákat Kongóban, a Wildlife Direct nevű szerzet szerint még soha nem volt ilyen súlyos a helyzet az állatok számára. "Az elmúlt évek konfliktusai ellenére eredményt értünk el a gorillák védelmében, de az elmúlt hónapok alatt minden k
2007. október 10. szerda 06:31 - Hírextra

Newport gondoskodik a Virunga Nemzeti Parkban élő gorillákról. Afrika legrégebbi természetvédelmi területe a Kongói Demokratikus Köztársaság, Ruanda és Uganda határvidéke mentén terül el. E három ország vulkánjainak dzsungelében él a földkerekség utolsó 700 hegyi gorillája és közülük kétszáz Kongóban.

Newport szerint a Nemzeti Park január óta elveszítette a gorillák 12 százalékát, miután az állatok Észak-Kivu térségében az egymással harcolók frontjai közé kerültek. Az asszony kénytelen öt hét óta a ruandai határ közelében, Gomában vesztegelni, mivel biztonsági okokból egyelőre lehetetlen a visszatérés a Nemzeti Parkba.

A térséget véres harcok árán visszafoglalt tuszi lázadók számára létfontosságú e terület, mert utánpótlási bázisuk a határ túlsó oldalán van. Tartózkodnak ugyan még vadőrök a park központjában, Rumangabóban, de a harcok és az őserdőben táborozó, állig felfegyverzett lázadók miatt képtelenek a hegyi gorillákhoz eljutni, hogy védelmezzék őket.

Emmanuel de Merode, a Wildlife Direct igazgatója szerint a vadőrök által rendszeresen megfigyelt 72 hegyi gorilla közül január óta már tíz elpusztult és a mintegy 120 vadon élő állatról semmit nem tudnak az állatvédők.

A Nemzeti Parkban élő gorillák hozzászoktak az emberekhez. Mivel a lázadók ugyanolyan zöld színű egyenruhát viselnek, mint a vadőrök, ezért az állatok nem menekülnek, ha megpillantják őket. Ráadásul nem szoktak öt kilométernél távolabbra menni megszokott területüktől.

Newport rámutatott arra is, hogy sok minden fenyegeti a gorillákat: lázadók, vadorzók és illegális erdőirtás is. Az egész térségben eluralkodott törvénytelenség szélesre tárta a kaput a szervezett orvvadászat előtt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását