2024. április 16. - Csongor

Márciusban döntenek a kurátorokról

Március 28-án derül ki, hogy mely civil szervezetek delegálhatnak tagot a következő egy évre a Duna Televíziót, a Magyar Rádiót és a Magyar Televíziót felügyelő közalapítványok nagykuratóriumába. A hatóság akkor dönti el sorsolással a versenyt azokban az
2008. január 3. csütörtök 07:47 - Hírextra
Az utóbbi évek gyakorlata pedig azt mutatja, hogy az esetek zömében a szerencse dönt, hiszen akár tízszeres is lehet a túljelentkezés egy-egy helyért. Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) honlapján olvasható pályázati felhívás szerint a delegálni kívánó társadalmi szervezeteknek március 15-ig kell jelezniük ezen szándékukat a médiahatóságnak.

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény rendelkezései szerint mindhárom közszolgálati médium kuratóriuma legalább nyolctagú - a parlamenti pártok által meghatározott rendben delegált - elnökségét az Országgyűlés választja meg.

Az MTV és az MR kuratóriumaiba az irodalom, a színház-, a film-, az előadó-, a zene-, a tánc-, a képző- és az iparművészet, valamint a kultúra egyéb területén működő országos szakmai szervezetek négy, az oktatás és tudomány területén működő országos szakmai szervezetek pedig két tagot küldhetnek. Egy helyen kell megosztoznia a Magyar Katolikus Egyháznak, a Magyarországi Református Egyháznak, a Magyarországi Evangélikus Egyháznak és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének, ahogy összesen egy mandátum jut az itt fel nem sorolt egyházaknak is.

Egy-egy hely áll az emberi jogi országos szervezetek, a szakszervezetek országos szövetségei, a munkaadók, a vállalkozók és az újságírók országos szakmai, érdekképviseleti szervezetei által delegáltak rendelkezésére. Szintén egy-egy mandátumot tart fenn a jogszabály a környezet-, a természet- és állatvédők, a női érdekképviselet, a gyermekek és az ifjúság, a nyugdíjasok, a testi állapotuk miatt súlyosan hátrányos helyzetben lévők, a sport, a települési önkormányzatok országos érdekképviseleti szervezetei, valamint a határon túli magyar tömörülések számára.
A Duna Televíziót működtető Hungária Televízió Közalapítvány esetében az irodalom, a színház-, a film-, az előadó-, a zene-, a tánc-, a képző- és az iparművészet, valamint a kultúra egyéb területén működő országos szakmai szervezetek a másik két grémiumnál eggyel kevesebb, azaz három tagot delegálhatnak.

Eltérés az is, hogy a Duna Televíziót működtető közalapítvány kuratóriumába a médiatörvényben foglaltak szerint nem jelölhetnek tagot a települési önkormányzatok szövetségei, a szakszervezetek, a munkaadók és munkavállalók, a nyugdíjas-képviseletek, míg a szomszédos országokban működő magyar szervezetek hét mandátuma mellett - a szórványmagyarság képviseletében - a Magyarok Világszövetsége egy helyet kap.

A társadalmi szervezetek küldötteinek megbízatása egy évre szól, a tagság a sorsolás időpontjától érvényes, és a következő év március 31-én jár le; tiszteletdíj a delegált tagokat nem illeti meg, rájuk is vonatkoznak ugyanakkor az összeférhetetlenségi szabályok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását