2024. április 19. - Emma

Elismerték a magyar rádiót

Ránki Júlia Aki hallja, adja át! című műsoráért hétfőn este átvette Párizsban a Nemzetközi Rádiós és Televíziós Egyetem (URTI) 19. Rádiós Nagydíját. Az elismerést a Radio France székházában rendezett ünnepségen Jean-Paul Cluzel, a Francia Rádió elnök-vez
2007. december 4. kedd 12:33 - Hírextra

A több mint ötven évvel ezelőtt megalakult Nemzetközi Televíziós és Rádiós Egyetem (URTI) a világ kulturális javainak audiovizuális terjesztését végző, 52 rádió- és tv-csatornát tömörítő non-profit szervezet.

Az URTI 1989 óta minden évben egy adott témában készített műsorok közül azok eredeti megvalósítása, szakmai színvonala és a világ kulturális örökségének megőrzéséhez való hozzájárulása alapján választja ki a legjobbakat. Az idei versenyben - melynek témája az emigráció volt - 22 tagintézmény 29 műsora vett részt.

A zsűri október 6-án Romániában hozta meg döntését: az idei Nagydíjat Ránki Júliának Aki hallja, adja át! című műsoráért ítélte oda, amely 1956-ban Magyarországról kivándorolt emberek életét mutatja be fél évszázaddal később, archív hanganyagok és visszaemlékezések felhasználásával. A zsűri értékelése szerint a műsor készítője képes volt szerényen a háttérben maradni, elkerülte azt a csapdát, amit a hangfelvételek átszerkesztése kínált volna, így az egyéni visszaemlékezések jutottak érvényre.

"Megrendítő és árnyalt, kiválóan megvalósított műsornak jutott az elismerés, ahol a tartalom és a forma tökéletes összhangban állnak" - olvasható az URTI honlapján is közzétett értékelésben.
A Nagydíj mellett három további produkciót tartott elismerésre méltónak a nemzetközi rádiós szervezet. Az ezüstérmet a France Culture francia kulturális rádiócsatorna hazájukból menekülni kényszerült iráni homoszexuálisokról szóló Homo Iranicus című műsora kapta.

A bronzérmet egy Ausztráliába emigrált görög bevándorlók gyermekéről szóló riport érdemelte ki, a görög ERA rádió produkciója. Különdíjat kapott az argentin Radio Fundacion Austral a dél-amerikai őslakosok életéről szóló filozófiai műsoráért.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását