2024. március 29. - Auguszta

Ez történt idén márciusban

Simor András lett a Magyar Nemzeti Bank új elnöke. Simort Sólyom László köztársasági elnök nevezte ki, Gyurcsány Ferenc előterjesztésére március elsején. Az új jegybankelnök március harmadikán foglalta el hivatalát.
2007. december 22. szombat 19:16 - Hírextra
Simor a jegybankelnök

Simor András lett a Magyar Nemzeti Bank új elnöke. Simort Sólyom László köztársasági elnök nevezte ki, Gyurcsány Ferenc előterjesztésére március elsején. Az új jegybankelnök március harmadikán foglalta el hivatalát.

Megszűnő szárnyvonalak

474 kilométernyi szakaszon 14 vasúti szárnyvonalon állt le a vasúti közlekedés március 3-án. A vonatok helyett távolsági buszokkal lehet közlekedni. A gazdasági minisztérium decemberi tervei szerint 28 vonal szűnt volna meg. Az intézkedések azonban csak a Pápa-Környe, Pápa-Csorna, Zalabér-Zalaszentgrót, Lepsény-Hajmáskér, Barcs-Sellye-Villány, Diósjenő-Romhány, Kisterenye-Kál-Kápolna, Mezőcsát-Nyékládháza, Kazincbarcika-Rudabánya, Nyíradony-Nagykálló, Murony-Békés, Kunszentmiklós-Dunapataj, Fülöpszállás-Kecskemét és a Kiskőrös-Kalocsa közötti szakaszokat érintik.

MDF tisztújítás

Újraválasztották pártelnöknek Dávid Ibolyát az MDF XXI. Országos Gyűlésén március 11-én Budapesten. Az elnökség nyolc új tagja Hock Zoltán, Almássy Kornél, Viniczai Tibor, Katona Kálmán, Csáky András, Makay Zsolt, Karsai Péter és Lasztovicza Gábor lett. Póttagnak Juhász Zoltánt és Eötvös Mihályt választották.

Nem az elvárt adóra

308 igen, 1 nem szavazattal és 0 tartózkodás mellett március 12-i ülésén az Országgyűlés január 1-i hatállyal visszamenőleg megsemmisítette a cégeket és egyéni vállalkozókat terhelő elvárt adót. Akik már befizették az első két hónapra esedékes összeget, visszakapják az APEH-től vagy beszámíthatják más adóba. Az elvárt adóról szóló törvényt,még február 27-én semmisítette meg az Alkotmánybíróság. Veres János pénzügyminiszter később bejelentette: a kormány kezdeményezi, hogy az Országgyűlés 2007. január 1-vel, visszamenőlegesen helyezze hatályon kívül az elvárt adóval összefüggő szabályozást.

Bombariadó a bíróságon

Bombafenyegetés miatt maradt el az összes március 13-ára kitűzött tárgyalás a Fővárosi Bíróság Markó utcai épületében. A bíróságot a rendőrség tájékoztatta arról, hogy egy szélsőséges csoport azt jelentette be, hogy bombát helyezett el az épületben. A Fővárosi Bíróság elnöke elrendelte, hogy mostantól azoknak is át kell menniük a bíróság ellenőrző kapuján, akiknek egyébként belépőjük van.

Zavargások a nemzeti ünnepen

Öt rendőr és egy civil sérült meg a fővárosban a március 15-i zavargásokkor. A kora este kezdődött megmozdulások a belvárosban este 11 órára véget értek. A rendőrök vízágyúkkal és könnygázzal is oszlatták a tömeget. A tüntetők Budapest több pontján tüzeket gyújtottak és barikádokat emeltek. A nemzeti ünnepen fogták el a rendőrök a Magyar Televízió őszi ostroma óta keresett Budaházy Györgyöt. Igazoltatás közben, a Deák téren találtak rá, házi őrizetbe helyezték.

Meghalt Kaszás Attila

Március 23-án pénteken este elhunyt Kaszás Attila. A 47 éves színész életéért hétfő napok óta küzdöttek, amióta a Nemzeti Színház edzőtermében összeesett.
Kaszás Attila a 12 dühös ember című előadás előtt lett rosszul. Az orvosok agyvérzést állapítottak meg nála. A diagnózis szerint egy hátsó érfal repedt meg, és ez okozta az agyvérzést.

Demcsák Zsuzsa nem lett kormányszóvivő

Elállt a kormányszóvivői felkéréstől március 26-án Demcsák Zsuzsa. Demcsák Zsuzsát a hónap elején kérték fel szóvivőnek, ezt el is fogadta. Később sorozatos támadások érték korábban megjelent fotói, férje cégügyei és egy blog bejegyzése miatt. Azt írta, hogy azért nem hagyta gyermekét a bölcsödéjében, mert ott túl sok - szegény családból származó - gyerek volt. Emellett azt is írta, hogy egyetlen játszótérre viszi, ahová nem járnak szegény családok gyermekei. Végül Daróczi Dávid és Budai Bernadett lett a két új kormányszóvivő.

19 éves a Fidesz

Tizenkilencedik születésnapját ünnepelte március 30-án a Fidesz. Orbán Viktor, a párt elnöke három pontban fogalmazta meg a Fidesz üzenetét a jövő és a következő nemzedékek számára. Ne engedjék, hogy az oroszok, a szocializmus és a kommunizmus visszaszivárogjon Magyarországra, ne engedjék, hogy egy demokrácia nélküli többpártrendszer hatalmasodjon el az országban és tartsanak ki a nyugatosság mellett, vagyis ne hagyják, hogy a Szovjetunió után most a Gazprom legvidámabb barakkja legyen Magyarország - fogalmazott.

Kolompár az OCÖ elnök

Kolompár Orbánt választották az Országos Cigány Önkormányzat elnökének március 31-én. A testület megismételt alakuló ülésén külön szavaztak a két jelöltre, Kolompár Orbánra, a Magyarországi Cigányszervezetek Fórumának elnökére illetve Farkas Flóriánra, a Lungo Drom vezetőjére. Eddig is Kolompár volt a testület elnöke.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását