2024. április 25. - Márk

Itthon ilyen még nem volt

Az első magyarországi túszejtéses bankrablás történt meg május 4-én, mikor egy fegyveres férfi megtámadta a Széna téri OTP bankfiókot Budapesten. A túsztárgyaló egy ideig beszélt vele, végül azonban a kommandósok bementek a bankba, és hat lövéssel lelőtté
2007. december 22. szombat 18:27 - Hírextra
Eközben két túsz is megsérült: egyiküket a túszejtő találta el a kezén, egy nő lábába pedig a rabló testén áthatoló golyó fúródott. Közben eltűnt némi pénz is, igaz, már a helyszíneléskor: a 460 ezer forintot egy rendőr százados vitte el. A rendőrt azóta elbocsátották a szervezettől és a bíróság elítélte. A két sérült és egy másik túsz - aki pszichés traumát szenvedett - kártárítést kapott.

A Széna téri OTP bankfiókba május 4-én lépett be a fegyveres férfi. Túszul ejtett tíz ügyfelet, hét banki dolgozót és a biztonsági őrt. A támadáskor a bankban tartózkodott Nánási László, a Független Hírügynökség munkatársa, aki elmondta, hogy a bankrabló elvette az őr fegyverét, azután már két pisztollyal tartotta sakkban a túszokat. Az ügyfelek közül hetet nemsokára elengedett, a bank alkalmazottjai és az őr bezárkóztak a teakonyhába, így végül három emberrel maradt az ügyféltérben. A fegyverest Végh József túsztárgyaló próbálta rávenni hogy adja meg magát, de végül úgy ítélte meg, hogy a férfi nem fogja könnyen elengedni a túszokat. A férfi egyértelműen pénzt akart, ezt el is mondta a túsztárgyalónak. A túszejtéses bankrablásnak a kommandósok vetettek véget. Hat lövéssel végeztek a fegyveressel, közben két túsz is megsérült.

A túszejtőről később elterjedt, hogy hivatásos katona volt, de ezt a Honvédség cáfolta. Annyi valószínű, hogy rajongott a fegyverekért és a katonákért, katonaságért. A pszichológus szerint egy időzített bomba volt a rejtett agresszív késztetésekkel élő férfi.

A helyszíneléskor eltűnt 460 ezer forint a bankból, mint később kiderült, egy megtévedt rendőr százados vitte el. A volt rendőrt előbb első fokon egy év nyolc hónap, négy év próbaidőre felfüggesztett börtönre és lefokozásra ítélte a bíróság. A katonai ügyész szerette volna elérni, hogy letöltendő börtönbüntetést, közügyektől eltiltást és pénzbünetést is kapjon a megtévedt férfi. Az ügyész szerint a súlyosbításnak az általános bűnmegelőzés lett volna a célja. Október közepén a volt rendőr ügyében megszületett a jogerős ítélet, és a bíróság 150 ezer forintos pénzbüntetéssel toldotta meg az első fokú ítéletet. A volt százados megbánta tettét, négy gyerekét becsülettel szeretné felnevelni, most villanyszerelőként dolgozik.

A túszejtés után a sérült túszok is pereskedni próbáltak. Kártérítést akartak, amit végül meg is kaptak. A sérültek jogi képviselője, Magyar György ügyvéd hónapokig tárgyalt a részletekről a rendőrség megbízottjával. A kommandósok akciójának szakszerűségét is megkérdőjelezték, de ez végül nem bizonyosodott be. Az OTP Bank nem érezte felelősnek magát, szerintük a jogszabályi és a biztonsági előírások betartásával minden elvárhatót megtettek ügyfeleik testi épségének védelmében. Az OTP szerint a bank biztonsági őre is jól vizsgázott, mikor átadta fegyverét a kiszámíthatatlan férfinak, és a túszok egy részével bezárkózott a bankfiók egy helyiségébe. A bank egyébként végül mégis fizetett a sérülteknek. Pénzt a két sérült ügyfél kapott és egy harmadik - aki pszichés traumát szenvedett. Azt, hogy mennyit, egyik érintett sem árulta el.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását