2024. április 18. - Andrea, Ilma

"Nem könnyű út legnehezebb szakaszán"

A miniszterelnök szerint egy "nem könnyű út legnehezebb szakaszán" van túl a kormány az elmúlt 1-1,5 évben. Gyurcsány Ferenc csütörtökön évzáró sajtótájékoztatóján azt mondta: a kabinet programja lényegét tekintve sikeres, "az történt amit vártunk".
2007. december 20. csütörtök 20:27 - Hírextra
A kormányfő a közpénzügyek egyensúlyba állítását, valamint a felsőoktatás, az államigazgatás és az egészségügy átalakítását nevezte 2007 legfontosabb eredményeinek. Gyurcsány Ferenc 2008-ban nyugodt építkezést vár, ahol az egyensúlyteremtés mellett sokkal nagyobb figyelem juthat a gazdaság élénkítésére és a versenyképességre.A miniszterelnök úgy véli, hogy 2007-ben a legnagyobb vita arról szólt: lehet-e erős Magyarországot építeni a polgárok erőfeszítése nélkül. A kormányfő megköszönte a koalíciós pártoknak a "határozott és elvszerű" kiállást a kormány politikája mellett. Gyurcsány Ferenc kiemelte: soha ilyen nyomás nem volt a kolaíciós pártokon, soha nem volt ilyen erős a "múlt hangja", amely megakarta volna tartani a korábbi status quót és soha ilyen nyilvánvalóan nem fenyegették meg személyükben a kormánypárti képviselőket.

Gyurcsány Ferenc a Fidesz által hangoztatott mélyülő szociális válságra reagálva közölte: 2007 végén 30-31 százalékkal ér többet egy átlagpolgár fizetése, mint 2001 - az Orbán-kormány utolsó teljes évének - végén, ugyanez az arány a nyugdíjasok esetében 40 százalék. A miniszterelnök szerint ha most szociális válság van, akkor 2001-ben az ország a "szociális nemzethalál" állapotában volt.

A kormányfő úgy véli: a kormány az elmúlt másfél évben kitört az illúzió-teremtés köréből, ami törvényszerűen rövid távon a támogatók elvesztésével jár, hosszú távon azonban csak ez hozhat támogatást.

Az egészségügy átalakításáról szólva Gyurcsány kiemelte: ez volt a rendszerváltást követő 12 év óta a legmeszebb mutató társadalmi intézkedése bármelyik kormánynak.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy Magyarországon a "közéleti erőszek tömegereje csökkent, a célzott erőszak megmaradt, azonban a szélsőségek jelenléte aggasztó." A kormányfő szerint ugyanakkor a rendőrség teszi a dolgát, a politikának pedig az a dolga, hogy egyetlen szélsőséges kisebbséget se támogasson még hallgatásával sem.

Gyurcsány Ferenc az MSZP 2008-as feladatairól szólva kiemelte: el kell érni, hogy többen értsék, amit a kormány csinál. A szocialista párt által kezdeményezett népszavazásokkal kapcsolatban a kormányfő elmondta: mivel a köztisztasági csomag szinte összes pontjában vagy már megszületett, vagy körvonalazódik a parlamenti megegyezés, így az történt, amit az MSZP akar: a kérdések a parlamentben dőlnek el. Gyurcsány Ferenc egyedül a képviselők költségtérítésének átalakítását nevezte még tisztázatlan kérdésnek, amiben szerinte jövőre mindeképpen megoldást kell találni.

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök elmondta: a kormánynegyed építésének ütemezése menetrend szerint halad, így nincsen ok a program megváltoztatására. A kormányfő azt is elmondta: januárban összes miniszterével egyenként találkozik és értékelik az idei évet.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy szükség van az egészségbiztosítási reform hátralévő feladatinak átfogó ellenőrzésére, azt ugyanakkor nem tudta megmondani hogy ezt pontosan milyen beosztásban képzelik el, illetve melyik koalíciós párt adja majd a koordinátort.

Végül az euró bevezetésével kapcsolatban Gyurcsány Ferenc elmondta: a kormány szerint továbbra is a lehető legkorábban be kell vezetni az uniós valutát, amint Magyarország teljesíti a maastrichti kritériumokat.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását