2024. április 27. - Zita

Ez történt a sportéletben 2007-ben

Földi Imrét választották meg a Nemzet Sportolói közé. Kilencedik lett a magyar férfi kézilabda válogatott a németországi világbajnokságon. Michel Platini az UEFA új elnöke. Federer és Williams is triplázott az Australian Openen. Jól szerepeltek a magyarok
2007. december 20. csütörtök 11:42 - Hírextra

FÖLDI IMRE A 12. TAG

Földi Imre volt súlyemelőt választották meg a Nemzet Sportolói közé. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportolót a Puskás Ferenc halálával megüresedett helyre választották meg a 12 fős testületbe. Földi Imre 1938-ban született Kecskeméten. 1955 és 1978 között tartó pályafutása során mindössze egy klub, a Tatabányai Bányász színeiben versenyzett, ahol később edzőként is dolgozott. Öt olimpián képviselte Magyarországot: Münchenben (1972) aranyérmet, Tokióban (1964), és Mexikóvárosban (1968) ezüstérmet nyert. Hatszoros világ- és tízszeres Európa-bajnok. Pályája alatt 24 világrekordot állított fel, ötször választották az év magyar súlyemelőjének.

A Nemzet Sportolói azok lehetnek, akik betöltötték 60. életévüket, versenyzőként kimagasló eredményeket értek el, és visszavonulásuk után is meghatározó szerepük volt a sportéletben. A cím havi nettó 500 ezer forinttal jár.

KILENCEDIK A MAGYAR KÉZILABDA VÁLOGATOTT

Kilencedik helyen zárt a magyar férfi kézilabda válogatott a Németországban megrendezett világbajnokságon. Skaliczki László csapata jól kezdte a vb-t, csoportelsőként jutott be a középdöntőbe, miután Dániát, Norvégiát és Angolát is legyőzték. A középdöntőben még sikerült nyerni a csehek ellen, később azonban Horvátországtól, Spanyolországtól és Oroszországtól is kikaptak a magyar kézisek, akik így elbukták a továbbjutást. A kilencedik helyért vívott helyosztó mérkőzésen végül sikerült legyőzni Szlovéniát, a magyar válogatottnak azonban így sem sikerült kiharcolnia az olimpiai selejtezőt. A világbajnokságot egyébként a házigazda Németország nyerte Lengyelország ellen. A harmadik helyen Dánia végzett.

MICHEL PLATINI AZ UEFA ELNÖKE

Michel Platinit választották meg az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökének a szervezet XXI. kongresszusán. Az egykori francia labdarúgó 27-23-ra nyerte a szavazást a hivatalban lévő svéd Lennart Johansson előtt, így ő irányíthatja a szervezetet a következő négy évben. Az 52 tagország mindegyike szavazott, végül 50 voks bizonyult érvényesnek.

FEDERER ÉS SERENA WILLIAMS NYERTE AZ AUSTRALIAN OPENT

Roger Federer és Serena Williams nyerték az év első tenisz Grand Slam tornáját, az Australian Opent. A svájci Federer a chilei Fernando Gonzalezt verte meg a döntőben és ezzel begyűjtötte harmadik győzelmét a torna történetében. Az amerikai Serena Williams az orosz Marija Sarapovát múlta felül némi meglepetésre a fináléban, neki szintén ez volt a harmadik diadala.

JÓL SZEREPELTEK A MAGYAR EGYSÉGEK A DAKARON

Tíz magyar jármű indult a 2007-es Dakaron, közülük többen feladták a versenyt, két autós egység azonban szépen teljesített a sivatagi száguldáson, míg Kátai Péter meglepetést okozott a motorosoknál. Az autósoknál a francia Stephane Peterhansel nyert, honfitársai Luc Alphand és Jean-Louis Schlesser előtt. A magyarok közül a legjobb eredményt a Palik László, Darázsi Gábor duó érte el, ők a 27. helyen végeztek, míg a Szalay Balázs,Bunkóczi László kettős a 35. lett.

A motorosoknál a francia Cyril Despres diadalmaskodott, Casteu és Blais előtt. Az egyik legnagyobb meglepetést azonban a magyar Kátai Péter okozta, aki nagyszerű versenyzéssel a 20. helyen végzett a motorosok mezőnyében. Az idei versenyt azonban tragédiák is beárnyékolták, két motoros halt meg ugyanis a 2007-es Dakaron. Elmer Symons dél-afrikai versenyző a negyedik szakaszon bukott, míg Eric Aubijoux francia motoros a 14. szakaszon vesztette életét.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását