2024. április 26. - Ervin

Családias ritmusok

A fővárosi Örkény Színházban családi-ifjúsági sorozatot indítanak január 20-án: délelőtt 11-kor és délután fél 4-kor az Amadinda Ütőegyüttes ad koncertet - tájékoztatta Vágó Kata sajtóreferens az MTI-t.
2007. december 16. vasárnap 10:14 - Hírextra
A négyrészes szériában azután februárban, márciusban és áprilisban is tartanak koncertet egy-egy vasárnap délelőtt.

Közlése szerint a koncertsorozatot nem kizárólag gyermekek részére állították össze. Úgy gondolják, hogy az ütőhangszerek világába tett felfedezőút a felnőttek érdeklődésére is számot tarthat. A rendezvények házigazdája Mácsai Pál, a színház művészeti igazgatója lesz.

A sorozat első, Ismerkedés az ütőhangszerekkel című koncertjén bemutatják a főbb ütőhangszercsoportok legfontosabb hangszereit. A különböző dobok, a xilofon, a marimba és a vibrafon klasszikus és tradicionális zenei illusztrációkban szólalnak meg. Kiderül, hogy nem csak a kamarazenében, de virtuóz szólistaként is megállják a helyüket - olvasható az ismertetőben.

Ritmus születik - Utak és gyökerek címmel a sorozat második előadását február 17-én láthatják a nézők. Tradicionális zenék és mai kompozíciók egymás mellé állításával mutatják meg, hogy az ütőhangszerek anyanyelve az ősi zenei hagyományokból ered. Az egyszerűbb, hangonként felépülő motívumoktól bonyolultabb játéktechnikák bemutatásáig is eljutnak, miközben szó esik olyan zeneszerzők munkásságáról, mint John Cage vagy Steve Reich.

A ragtime kora címmel március 9-én tartanak koncertet: a XX. század első évtizedeinek ütőhangszeres irodalmát fedezhetik fel az érdeklődők ebben a részben. Nemcsak dzsessz-örökzöldek, de az ekkoriban magára találó ütőhangszeres kamarazene műfajának darabjai és nagy európai komponisták műveinek átiratai is elhangzanak.

A sorozat utolsó darabjára április 6-án várják az érdeklődőket; a 80 perc alatt a Föld körül című koncerten Ausztrália, Afrika, Amerika, Ázsia és Európa zenéi követik egymást színes forgatagként, így igazi fesztiválhangulatban zárul a Dobpergés koncertsorozata - olvasható a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását