2024. április 28. - Valéria

Klezmer a Müpában

A Budapesten már többször járt lengyel Kroke együttes hétfőn a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában koncertezik. A kortárs klezmerzene világszerte elismert zenekara Edyta Geppert énekesnővel lép színpadra.
2008. május 21. szerda 17:01 - Hírextra
Az együttesben Tomasz Kukurba hegedűn és brácsán, Jerzy Bawol harmonikán, Tomasz Lato nagybőgőn játszik, Krzysztof Herdzin zongorázik, Tomasz Grochot dobol.

A Művészetek Palotájában is szerepelt már a zenekar, amely tizenöt esztendeje alakult a krakkói zeneakadémián eredetileg trióként. Első albumuk 1996-ban jelent meg.

Amit hegedűvel, bőgővel és harmonikával kihozhattak a klezmer, a jazz és a kortárs kamarazene ötvözésével, azt azóta ki is hozták a másfél évtized alatt. Nem véletlen, hogy Nigel Kennedy az egyik legnagyobb brit hegedű- és brácsaművész, akit a világ egyik vezető hegedűvirtuózaként tartanak számon, 2003-ban elkészítette velük az East Meets East című albumot, amely az EMI kiadásában jelent meg.

A zenekar nyolcadik lemezét Edyta Geppert énekesnővel vette fel, aki Lengyelországban már korábban nagy népszerűségre tett szert.

A Spiewam Zycie az énekesnő és a zenekar első nemzetközi terjesztésű albuma. A lemez is bizonyítja, hogy Edyta Geppert nemcsak a lengyel és a jiddis népzenében, hanem a sanzonban, a jazzben és a tánczenében is otthon van.

Geppert és a Kroke közösen olyan, a zenei műfajok fölé emelkedő világot teremtett, amelynek érzelmi telítettsége magával ragadja hallgatóit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását