2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Izgalmas lesz a Budapesti Tavaszi Fesztivál

A Nagymező utcába "költözik" India és Párizs: pénteken, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatják be Kálmán Imre A Bajadér című művét a Budapesti Operettszínházban.
2009. március 19. csütörtök 23:10 - HírExtra
A Bajadért Kálmán Imre kevésbé ismert művei között tartják számon. A "megfiatalított", dramaturgiailag feszesebbé tett darabtól azonban így tartós sikert remélnek - jegyezte meg az operett sajtóbemutatóján Kerényi Miklós Gábor rendező, a színház igazgatója.

Már az operettszínház kreatív stábja által színpadra vitt tavalyi szentpétervári előadáshoz is javítottak a mű szerkezetén, amely eredeti formájában már nem felel meg a mai közönség igényeinek, de a budapesti előadásra A Bajadér további dramaturgiai "ráncfelvarráson" esett át. A librettót Kállai István dolgozta át, a slágerszámok szövegét Müller Péter Sziámi korszerűsítette.

Mint azt Kerényi Miklós Gábor kiemelte, Kálmán Imre lánya, Yvonne Kálmán Szentpéterváron és Budapesten is látta az átdolgozott előadást, és jóváhagyta a végeredményt.

A hagyományos primadonna-bonviván párost a pénteki és szombati kettős premieren Miklósa Erika és Dolhai Attila, illetve Fischl Mónika és Vadász Dániel alakítja. A szubrett-táncoskomikus kettőst megduplázták: az első "négyesfogatban" Szendy Szilvit, Oszvald Marikát, Kerényi Miklós Mátét és a külföldről hosszú vendégjáték után hazatért Csere Lászlót láthatja a közönség.

A másik négyest Bódi Barbara, Szabó Dávid, Kékkovács Mara és Peller Károly alkotja. A széria többi előadásán a társulat más fiatal művészei is bemutatkoznak, például Lukács Anita és Dániel Gábor.

A Bajadér egzotikus-erotikus történetének középpontjában Radjami indiai herceg áll, aki a mulató európaiak életét éli Párizsban. Ám hazája törvényei szerint hamarosan meg kell nősülnie, és el kell foglalnia ősei trónját. Közben azonban beleszeret Odette Darimond-ba, az ünnepelt párizsi művésznőbe.

A Bajadér dallamai a 1920-as éveket idézik, csakúgy mint Túri Erzsébet színpadképe, amely részben szecessziós hatású, részben a hindu templomok világából merít, egyszerre utalva a két főhős világára.

Velich Rita elegáns jelmezei is erre a korra és a kétféle stílusra utalnak. A koreográfia - Lőcsei Jenő munkája - szintén kettős: folklorisztikus elemek gazdagítják, de bravúros, akrobatikus mozzanatok is izgalmassá teszik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását