2024. május 10. - Ármin, Pálma

Startol a Magyar Filmhét

Negyedik alkalommal tartják meg a román fővárosban a legújabb magyar filmtermésből ízelítőt nyújtó Magyar Filmhetet a bukaresti Magyar Kulturális Intézet szervezésében.
2010. november 12. péntek 21:54 - HírExtra
A vasárnaptól egy héten át zajló filmhét programját a legújabb magyar filmekből állítottuk össze. Ezzel lehetőséget nyújtunk a bukaresti közönségnek, hogy megismerjék a magyar filmtermés legfrissebb alkotásainak egy részét - fogalmazott Bretter Zoltán, a kulturális intézet igazgatója pénteken sajtótájékoztatón.

A játék-, dokumentum- és rövidfilmeket egyaránt bemutató filmhét az idén először zajlik a bukaresti Horia Bernea moziban, amelyet 2009-ben alapítottak, és azóta számos hasonló sikeres rendezvénynek adott otthont. Mihai Gheorghiu, a mozit működtető bukaresti néprajzi és falumúzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: a Magyar Filmhetet azért fogadták be, mert a mozi alapításakor célul tűzték ki az európai filmgyártás minőségi alkotásainak bemutatását, és ebbe a tervükbe harmonikusan illeszkedik a Magyar Filmhét.

A sajtótájékoztatón jelen volt Catrinel Danaiata rendező, Kelemen Hunor romániai művelődési miniszter filmügyi tanácsadója, aki örömét fejezte ki, hogy a román és a magyar filmes szakma felfele ívelő pályán van, amit - tette hozzá - bizonyítanak az elmúlt évek nemzetközi díjai. A román művelődésügyi minisztériumot képviselő rendező megállapította, hogy az elmúlt években nőtt a román-magyar koprodukciók száma, ami jó alapot teremt a két ország filmes szakembereinek további együttműködéséhez.

A sajtótájékoztatón jelen volt Vágvölgyi B. András rendező, akinek Kolorádó Kid című filmjével nyílik meg vasárnap a bukaresti Magyar Filmhét. A rendező az MTI-nek elmondta: Bukarestben rendezőként először mutatkozik be, és reméli, hogy a magyarországi 1950-es évek elejét bemutató, történelmi hátterű filmjét jól fogadja majd a román közönség is.

A Magyar Filmhét keretében levetítik még Orosz Dénes Poligamy, Almási Réka Team Building, Köves Krisztián Károly Halálkeringő, Groó Diana Vespa és Dömötör Tamás Czukor Show című játékfilmjét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását