2024. március 29. - Auguszta

Tabajdi: Van még mit javítani

Tabajdi Csaba, az MSZP EP Delegáció vezetője, az EP Mezőgazdasági Bizottság főtagjának értékelése szerint a mai plenáris szavazás a borreformról felemás eredménnyel zárult. Tabajdi szerint abban nem volt vita az Európai Bizottsággal, de itt az Európai Par
2007. december 12. szerda 23:15 - Hírextra

Az MSZP EP Delegáció a javaslat módosított formájának megszavazásakor tartózkodott, mivel az ugyan kedvező irányba mozdult el az Európai Parlamentben az Európai Bizottság eredeti, elfogadhatatlan javaslatához képest, de még mindig nem felel meg teljes mértékben a magyar érdekeknek. A magyar szocialista képviselő felhívta a magyar szakma figyelmét, hogy az aggodalmak jogosak, de jégveréstől nem kell tartani: a borreform ügyében a Tanácsban megszülető végleges kompromisszum várhatóan megfelelően tükrözik majd a magyar érdekeket is.

"Pozitív, hogy az EP szerint az alkoholtartalom fokozására továbbra is engedélyezni kell a cukrozást. Pozitív a lepárlási támogatások nagymértékű csökkentése, a források átcsoportosítása is. Jó irányba mozdultak el a nemzeti borítékok elosztási elvei is, hiszen az EP szerint nem a hazánk számára kedvezőtlen történelmi referencia nem lehet a fő, csak az egyik kritérium. A történelmi referenciák idejétmúlt kritériumai azt eredményeznék, hogy azokat az államokat büntetnénk meg, amelyek nem felelősek a túltermelésért, mert már korábban is a minőségre törekedtek a mennyiség helyett, és azoknak adnánk ismét több pénzt, amelyek eddig is nagy feleslegeket termeltek.

Ez rendkívül diszkriminatív lenne az új tagállamokkal szemben, hasonlóan a zöldség-gyümölcs reformhoz. A végső kompromisszum az lehetne, ha a nemzeti borítékokat kétharmad arányban a terület és termelési mennyiség, és csak egyharmad arányban a történelmi referenciák alapján osztanánk el."

"Számunkra kedvező az is, hogy a szerkezetváltási támogatások az EP szerint nem csökkenhetnek a 2008-as szint alá, valamint az is, hogy a vidékfejlesztésbe való pénzügyi átcsoportosítást a szűkös borbüdzséből nem támogatta a plénum. Az EP a magyar érdekeknek megfelelően döntött úgy, hogy a marketingre fordítható összegeket ne csak harmadik országok irányában, hanem az unión belül is fel lehessen használni."

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását