2024. április 30. - Katalin, Kitti

Javaslatok a fejlesztésre

A Moszkva tér rendezését felveszik a főváros kiemelt fejlesztései közé, s egyúttal beépítik azt az európai uniós támogatásra javasolt projektek sorába - erről Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes vezetői összefoglalójának támogatásakor foglal
2007. október 15. hétfő 22:21 - Hírextra

John Emese (SZDSZ) és Steiner Pál (MSZP) frakcióvezető az MTI-nek elmondta, hogy a program megvalósítása érdekében a főváros egyeztetést kezdeményez a gazdasági minisztériummal, az I., a II. és a XII. kerülettel, valamint a BKV-val.

A politikusok tájékoztatása szerint a térrendezés legdrágább, 13,3 milliárd forintos változata, amelyet a kabinet támogatott, a gyalogos közlekedést három szinten oldaná meg a téren. A Szilágyi Erzsébet fasor - Krisztina körút irányában megszűnnének a villamosvégállomások, a 4-es, 6-os villamosoké azonban megmaradna. A szakemberek úgy vélik, hogy a tér megújításának előfeltétele a tömegközlekedési hálózat rendezése, a tér végállomási szerepének csökkentése, amit egy körforgalmi rendszer is segíthet.

Részletes kidolgozásra alkalmasnak tartotta a kabinet azt a koncepciót, amit Ikvai-Szabó Imre terjesztett elő a kormányzati negyed megvalósításával kapcsolatos fővárosi feladatokról. A fővárosi tervekhez szintén európai uniós támogatást remélnek - jegyezte meg John Emese.

A kabinet elé került anyag egyebek közt tartalmazza a Nyugati téri felüljáró bontási, illetve a buszpályaudvar felszámolási ötletét. A belvárosi tűzoltóságot a Városháza projekt megvalósítása érdekében áthelyeznék a kormányzati negyedbe. A Nyugati pályaudvar Eiffel-csarnokában a vasúti vágányokat megszüntetnék, s reprezentatív, zárt, városi közteret alakítanának ki. Az első ütemben kétszer kétsávosra bővítenék a Podmaniczky utcát, s tervezik a Ferdinánd híd elbontását, aminek helyén alagút épülne. A további ütemben kétszer kétsávosra bővítenék a Vágány utcát, amely külön szinten keresztezné a Dózsa György utat a Bulcsú utca és a Bajza utca tengelyben.

A főpolgármester-helyettes előterjesztése kitért arra is, hogy a kormányzati negyed nagy utasforgalmi igénye miatt a 47-49-es villamosokat a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Podmaniczky úton át összekötnék a 14-es villamossal. Így közvetlen átszállást biztosítanának a nagykörúti villamosokra. Az észak-déli regionális gyorsvasút, az úgynevezett 5-ös metró a kormányzati negyedet a Ferdinánd híd - Podmaniczky utcai állomással tudná kiszolgálni - rögzíti az előterjesztés.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását