2024. május 5. - Györgyi

Szili: Fontos a szolidaritás

Fenntartható társadalom nem létezik szolidaritás nélkül, az államnak bizonyos területeken továbbra is biztosítania kell az esélyegyenlőséget - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerdán a vidéki szegénységről tartott budapesti konferencián.
2007. december 12. szerda 23:01 - Hírextra

"Nem lehet mindenkit a versenyszférába kilökni, hanem az államnak meg kell tartania azt a funkcióját, amely bizonyos területeken továbbra is biztosítja az esélyegyenlőséget a leszakadók számára" - fogalmazott a szocialista politikus a tanácskozáson mondott hozzászólásában.
Szili Katalin hozzátette: ilyen terület az egészségügy és az oktatás.

Ferge Zsuzsa akadémikus előadásában arról beszélt, hogy "a szegénység, a gyerekszegénység egyre inkább falura megy". Azokba a falvakba, ahonnan nincs hova menni, így beszorulnak egy természetes gettóba - fűzte hozzá.

Ferge Zsuzsa előadásában kitért arra is, hogy a szegényeken belül nő a romák aránya, ugyanakkor - mint mondta - a szegénykérdés nem cigánykérdés.

Kovács Katalin, a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központjának osztályvezetője a területi egyenlőtlenségekről szóló előadásában azt mondta: Magyarország rossz úton jár, mert "a rendelkezésre álló szűkös forrásokat úgy hasznosítjuk, mintha befektetők lennénk. Megérthető ez a magatartás, de végtelen veszélybe hozza azokat a településeket, ahol nincs mit befektetni és a környezet nem vonzó a befektetések számára".

Kovács Katalin problémaként emelte ki azt is, hogy egyetlen komoly ágazati program sem irányul regionális léptékű felzárkóztatásra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását