2024. április 19. - Emma

Állati csokivész

Brit állatbiztosító-társaságok figyelmeztették a kutyatartókat: nehogy túlságosan sok csokoládéval kedveskedjenek négylábúiknak a karácsonyi ünnepek idején. A kutyákat ugyanis csokoládémérgezés fenyegeti, s ebbe akár bele is pusztulhatnak.
2007. december 12. szerda 09:10 - Hírextra

"Gondoskodjék róla, hogy háziállatai ne tudjanak csokoládéhoz hozzáférni" - figyelmeztetett a Tesco Pet Insurance társaság.

A Daily Mail arra figyelmeztetett, hogy rekordokat döntő kutyavész fenyegeti karácsonykor a szigetországot. A kutyatartók közül sokan még csak nem is sejtik, hogy a csokoládéban és más kakaótermékekben található teobromin - egy koffeinhez hasonló alkaloid - kutyákra és más állatokra nézve veszélyes. Bizonyos körülmények között súlyos, akár halálos hatással lehet központi idegrendszerükre és szívizomzatukra.

Emberekre ez az anyag ártalmatlan, mivel egy enzim lebontja a szervezetbe került teobromint. Ezzel szemben például egy kistestű terrier számára már egy-két tábla enyhén keserű csokoládé is halálos lehet - figyelmeztettek a biztosítótársaságok. A brit állatorvosokat az idén már 850 esetben riasztották csokoládé okozta mérgezés miatt, míg tavaly ilyenkor 790 volt az ilyen sürgősségi esetek száma.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását