2024. május 2. - Zsigmond

Harci morál Szerbiában?

A múlt neves politikusait, s az ő gondolataikat hívta segítségül a szerb kormány, hogy népszerűsítse Koszovóval kapcsolatos álláspontját, s fenntartsa Szerbia lakosaiban a kellő harci morált, az elszántságot, hogy megtartják az elszakadni akaró déli tarto
2007. december 11. kedd 15:45 - Hírextra
A Belgrád forgalmas útvonalain megjelent, a Koszovóért felelős minisztérium által készített plakátokról a közeli, s a régebbi múlt neves politikusai, államférfiúi tekintenek le a járókelőkre: George Washington, Abraham Lincoln és John Fitzgerald Kennedy amerikai elnökök, Winston Churchill brit miniszterelnök, Charles de Gaulle francia államfő és Willy Brandt nyugatnémet kancellár.

Mindegyiknek az arcképe alatt ott a nagybetűs felirat, amely szerint Koszovó Szerbiáé, s mellette egy, az illető által ötven, száz, vagy esetleg több mint kétszáz éve tett kijelentés, amelyről a kampány kitalálói úgy érezték, hogy valamilyen módon összefüggésbe hozható Szerbia Koszovó megtartásáért vívott küzdelmével, a szerb nép jelenlegi vélt vagy valós lelkiállapotával.

Vannak köztük a morális tartás, az eltökéltség fontosságára utalók, mint a rabszolga-felszabadító Abraham Lincoln amerikai elnöktől (1861-1865) vett idézet: a legfontosabb dolgokban nem lehetünk és nem is leszünk engedékenyek.

Nyilván a szerbek bátorságát hivatott növelni az amerikai függetlenségi háború fővezérének, az Egyesült Államok (1789-től 1797-ig hivatalban volt) első elnökének, George Washingtonnak a kijelentése: eljött az óra, hogy megmutassuk, szabadok vagyunk-e, vagy rabok.
A II. világháború alatt, 1940. és 1945. között Angliát irányító miniszterelnök, Winston Churchill plakátokon citált szavai is a harci kedvet, elszántságot hivatottak erősíteni: megvédjük, ami a miénk. Sose mondunk le róla.

Vannak aztán kifinomultabb üzenetek is, mint például a Willy Brandt (1969-től 1974-ig a megosztott Németország nyugati részének kancellárja) szavaiból következő: ami szétválaszthatatlan, annak együtt kell maradnia és fejlődnie.

A tábornoki egyenruhás, katonából a francia köztársaság elnökévé (1958-1969) lett Charles de Gaulle szavai pedig már a megnyugvás, a békés jövő képét vetítik a kormánykampány által megcímzett szerbek elé: egy nap majd felszáradnak a könnyek, a gyűlölet elcsitul, a lövészárkokat betemetik, de a hazánk megmarad.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását