2024. május 5. - Györgyi

Magyarország örül a vízummentességnek

Magyarország üdvözli, hogy a magyarok is vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba november 17-től - mondta Szelestey Lajos külügyi szóvivő hétfőn az MTI-nek.
2008. október 27. hétfő 15:30 - Hírextra
"Magyarország üdvözli a döntést. Örvendetes, hogy az eredetileg tervezettnél előbb utazhatnak a magyar állampolgárok is vízum nélkül az Egyesült Államokba" - hangsúlyozta Szelestey Lajos.
A külügyi szóvivő kiemelte: Magyarország reméli, hogy mielőbb tisztázódnak a technikai részletek is, így például az utasnyilvántartási rendszer működése. Ezekre a kérdésekre akár már kedden megszülethet a válasz, Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter budapesti látogatásán.

Az elektronikus utasnyilvántartási rendszer még nem volt elérhető magyar nyelven hétfő délután, Magyarország azonban már szerepel a rendszer által nyilvántartott országok listáján. A vízummentességet most megszerző hét ország közül eddig cseh és észt nyelven érhető el a rendszer.

Michael Chertoff hétfőn Prágában jelentette be, hogy hét ország - köztük Magyarország - állampolgárai november 17-től vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba. Magyarországon kívül Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovákia, valamint Dél-Korea csatlakozhat az amerikai vízummentességi programhoz, amelynek jelenleg 27, többségében nyugat-európai állam a tagja.

Az első időszakban csak az új típusú, biometrikus útlevéllel lehet majd beutazni az Egyesült Államokba. Az Amerikába indulóknak az interneten keresztül kell regisztrálniuk magukat az úgynevezett ESTA-rendszerben. Ennek használata ingyenes. Akinek azonban már most van érvényes amerikai vízuma, annak nem kell az ESTA-t használnia - mondta a miniszter.
Az azonban továbbra is az amerikai útlevél-ellenőrzésnél dől majd el, hogy ki léphet be az országba - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását