2024. április 28. - Valéria

EP: A legtöbb országban a választó rangsorolhat

A júniusi európai parlamenti (EP) választáson az Európai Unió országainak többségében a választópolgárok nem csak egy pártra vagy jelöltre szavazhatnak, hanem az indulókat preferenciáik szerint rangsorolhatják, azaz úgynevezett preferenciális (sorrendes) szavazáson nyilváníthatják ki akaratukat.
2009. május 26. kedd 07:43 - HírExtra
Amikor a szavazáskor a választók hagyományosan egy X-et vagy +-t tesznek a több jelölt közül a leginkább preferált pártjuk vagy jelöltjük neve mellé, azt a választáspolitológiában kategorikus szavazásnak nevezik.

Ilyen módon voksolhatnak a június 4-7. közötti EP-választáson Ciprus, Dánia, Észtország, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Németország, Nagy-Britannia, Portugália, Románia és Spanyolország választópolgárai.

Az EU-országok többségében azonban úgynevezett preferenciális, vagyis sorrendes szavazás keretében voksolhatnak a jogosultak. Ennek lényege, hogy a választó nem csak egy pártra vagy jelöltre szavaz, hanem egy szavazás során az indulókat sorrendbe állíthatja, vagyis azokat preferenciái szerint rangsorolhatja. Ennek során az első helyen választott jelölt neve mellé 1-est, a második helyen választott neve mellé 2-est írhat, és így tovább.

Ezek a szavazatok azonban nem azonos "értékűek", a választás eredményét nem egyformán befolyásolják: "többet ér" az első preferencia, mint a második.

Ilyen módszerrel választhatják meg EP-képviselőiket Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, (a Nagy-Britanniához tartozó) Észak-Írország, Finnország, Hollandia, Írország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Olaszország, Svédország, Szlovákia és Szlovénia választói.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását