2024. április 27. - Zita

Nagyjából jó, mondják a bábák

Reális és működőképes az Egészségügyi Minisztérium tervezete az otthonszülés szabályozásáról - mondta az Országos Bábaszövetség elnöke azután a pénteki 3 órás egyeztetés után, amelyet az érintett szervezetek a tárca koncepciójáról folytattak.
2007. november 23. péntek 19:17 - Hírextra
Vincze Krisztina szerint azért egy-két finomításra szükség van, például pontosítani kellene az ottszonszülést levezető szülésznőktől elvárt 10 éves gyakorlatot.A bábaszövetség elnöke szerint azok a szülésznők, akik kórházakban már 10 éve asszisztálnak illetve vezetnek le szülést, nem biztos, hogy megállják a kórházon kívül is a helyüket. Ezért a szabályozás végleges változatában pontosabban kellene megfogalmazni: egy szülésznő milyen feltételek mellett vezethet le önállóan otthonszülést. Vincze Krisztina hozzátette: épp ezért lehet, hogy úgy szól majd a rendelet, hogy elég 3-5 éves szakmai gyakorlat is, de az garantáltan valódi tapasztalatot garantál majd. Illetve elképzelhető, hogy nem is években, hanem esetszámban határozzák majd meg az elvárt tapasztalatot.

A minisztérium múlt héten közzétett koncepciója szerint jövőre még csak orvosok vezethetnek le kórházon kívüli szülést. A szülésznők önállóan csak azután, hogy elvégezték az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet (ETI) megfelelő tanfolyamát. Az ETI a tananyag kidolgozására fél évet kap, az önköltséges képzések csak 2008. júniusa után indulhatnak. Vincze Krisztina azt sem zárja ki, hogy a szülésznőknek az ETI tanfolyamához kötve kötelezően még egy év szakmai gyakorlaton vegyenek részt és csak ezután kapjanak engedélyt az otthonszülés önálló levezetésére.

A végelges jogszabálytervezet szövegében még módusulhatnak azok a részek is, amelyek megszabják, hogy milyen esetekben szabad, mikor lehetséges és mikor nem lehet otthon szülni - mondta Horváth Ágnes. Az egészségügyi miniszter szerint a pénteki egyeztetés után a szakmai szervezetek még írásban elküldhetik javaslataikat, de reményeik szerint jövő hét végére véglegesítik az otthonszülést szabályozó kormány- és minisztériumi rendeletet.

Ami biztosan szerepelni fog a janurától hatályba lépő jogszabályban: az otthonszülésnél legalább 2 egészségügyi dolgozónak jelen kell lennie. Például egy orvosnak és egy szülésznőnek illetve a későbbiekben két szülésznőnek. Ezen kívül a szülés megindulásakor az orvosnak, illetve a szülésznőnek értesítenie kell a háttérkórházat és az Országos Mentőszolgálatot.

A tárca jelenlegi még nem végleges javaslata szerint az otthonszülést kizáró okok között szerepel a különböző betegségeken, és korábbi szüléseknél felmerült komplikációkon túl a nagy súlyú, 4000, illetve 4250 grammos vagy annál nagyobb magzat, az ikerterhesség, illetve először szülő nőknél az anya 35 év feletti életkora.

Az otthonszülés tárgyi feltételei: a szülést levezetőnél kell lennie a magzati szívhang regisztrálására alkalmas műszernek, hordozható szívó berendezésnek, sürgősségi táskának, a gátmetszéshez szükséges eszköznek. Ezen kívül biztosítani kell bizonyos gyógyszereket, kötszereket, fecskendőket, veszélyes hulladék tárolására alkalmas gyűjtőt.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását