2024. április 28. - Valéria

Felöltöztek a politikusaink

Mi is a divat? A divat szó alatt sokan az öltözködést értik, és talán igazuk is van. Az emberi ruházkodás történelmi fejlődése elválaszthatatlan a divattól. Ezért általában azonosnak is tartják a kettőt. Az öltözködés divatja a társadalomban mindig komoly
2007. november 20. kedd 19:08 - Malina Adrienn
A divat változásaiban mindig ott rejtőzik a szépségideál. Hol a kerek formák hódítanak, hol a magas, karcsú alkat. A divat változásaiban a kor történelme, meghatározó szerepet játszik mindig. Egy dolog nem változik, hogy mindig új trendek jönnek. Nyár vagy ősz, tél vagy tavasz, a ruhákat le kell cserélni. A hupililától kezdve a békazöldig, az öltözködésnek csak a fantáziánk, na és a tervezők szabhatnak határt.

Általános vélemény a férfiak szerint, hogy a nők csak akkor érzik jól magukat, ha magukkal vihetik a teljes ruhatárukat, csak két napra is. A nők azzal védekeznek, hogy könnyű a férfiaknak, elég egy öltöny és két ing, ezzel kihúzzák egy hétig is. Nézzen mindenki magába, és valljuk be, ez így is van.

Makány Márta szakmai múltja
1995 - Nara szalon alapítása
A Nara név mitológiai eredetű. Így hívják – többek között – az indonéz „Férfiasság Istenét”. Azért választotta ezt a nevet, mert eredetileg férfiruha szalonként nyitott meg. Idővel, a hazai keresletnek megfelelően a repertoár kibővült a személyre szabott női alkalmi ruhákkal.
1994 - Carun Carvi szalon vezető divattervezője
1993-1998 - Magyar Iparművészeti Egyetem mesterképzője, ruhaipari formatervező szak
1989-1993 - Magyar Iparművészeti Egyetem, ruhaipari formatervező- és nyomott anyag szak
1989 - Janus Pannonius Tudományegyetem, rajz- és művelődésszervező szak
1988 - Érettségi a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola textil szakán
Természetesen a divathullám nem kerülheti el a politikusokat sem. Magyarországon erősen negatív a politikusok megítélése, de erről nem az öltözködésük tehet. A népszerűségi listák élén továbbra is Kósa Lajos, Debrecen Fideszes polgármestere áll, őt Sólyom László köztársasági elnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke követi a Századvég Politikai Elemzések Központja novemberben kiadott felmérése szerint.

A Századvég és a Forsense október 12-e és 26-a között végzett telefonos közvélemény-kutatása alapján a legkevésbé rokonszenves politikus hárompontos emelkedése után is Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, valamint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

Az élvonalbeli magyar politikusok megjelenése ma már megfelel az európai normáknak, de nem volt ez mindig így. Az 1990-es országgyűlés a sok sötét öltöny miatt leginkább egy temetési gyülekezethez hasonlított, majd a ’94-es divat szerint a papagáj effektus lépett érvénybe a sok színes zakó miatt. Újabb négy év elteltével már normalizálódott a helyzet. Hogy ez az ezredfordulónak vagy a feltörekvő divattervező nemzedéknek volt köszönhető, nem tudni, de mára akár büszkék is lehetünk a politikusainkra. Már, ami a kinézetüket illeti.

Aki egyszer megismeri Makány Márta egyedi és különleges ruhakölteményeit, többé már nem is szeretne más szalonokból válogatni. A divattervező hölgy már gyerekkorában minden szabadidejét rajzolással és festéssel töltötte, ez volt a legnagyobb öröme és egyben játéka is. Tanárai, szülei eredetileg festőnek szánták. A mai napig nagyon szereti a színeket, melyeket a munkája során nap, mint nap használ. Olyan ember, akinek szüksége van arra, hogy folyamatosan újabb és újabb emberekkel találkozzon. A sors őt is összehozta a politikai élet szereplőivel, hogy meggyőze őket, mit szabad és mit nem.

Ön szerint mennyire követik, a mai divatot a politikusaink?

Van, aki nagyon követi, de van, aki egyáltalán nem figyel rá. Az öltözködésükre sokan figyelnek, de attól, hogy valaki figyel, arra még nem feltétlenül mondjuk azt, hogy divatosan öltözködik. Sokszor attól függ, hogy mit szeretnénk látni, vagy mit gondolunk. Én egyáltalán nem vagyok abban biztos, hogy egy politikusnak divatosan kell öltözködni.

A közvélemény ízlését mennyire befolyásolja, hogy milyen ruhát lát a parlamenti embereken?

Szerintem nagyon. Azonban vannak dolgok, amik divatosak, viszont egy politikusnak nem valók. Én nem értek egyet a nagyon szélsőséges dolgokkal, mert ez nem illik ezekhez a közszereplőkhöz.

Sok politikusnak van már „stylist”-ja, öltözködési tanácsadója, aki segíti, hogy miként lehetne elegáns. Önnek volt már ilyen jellegű munkája?

Igen, dolgoztam már velük, viszont ezek nem publikus dolgok, erről nem illik névvel, címmel beszélni.

Mennyire nehéz őket öltöztetni? Megfogadják a tanácsokat?

Talán azért nehéz, mert ők az életben már sikeresek, elértek valamit. Egy sikeres embernek nehéz megmagyarázni, hogy mégsem jó az, amit csinál.

Hogy lehet mégis meggyőzni őket?

Sok rábeszéléssel. Amennyiben megértetem velük, hogy amit mondok, az neki is jó lesz, akkor nyertem.

Vannak olyan színű vagy mintájú ruhák, amiket egyáltalán nem ajánlana?

Én a rózsaszíntől nem vagyok túl boldog, és mostanában volt, hogy ilyet láttam politikuson. De ebben mindig egyéni ízlés is van.

Bár a női politikusaink jóval kevesebben vannak, azért a férfiaknak vagy a nőknek van nehezebb dolguk az öltözködés terén?

Úgy gondolom, hogy egy nő könnyebben tud karakteresen öltözködni. A férfi, ha felvesz egy sötét öltönyt és egy szép nyakkendőt, már úgy gondolja, hogy jól néz ki. Pedig ez nem elég.

Ma Magyarországon van külön politikus divat?

Szerintem nincs, nem hiszem, hogy létezik ilyen. Amit nem lehet felvenni a közéletben, azt nem lehet felvenni a politikusnak sem.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását