2024. április 23. - Béla

Rekord gyereket fogadnak örökbe

Sehol a világon nem fogadnak örökbe annyi külföldi gyereket, mint a Feröer-szigeteken. A Dán Királyság autonóm tartományában évente 10-15 külföldi, például indiai, dél-koreai, bolgár, vietnami, etiópiai, kínai vagy éppen dél-afrikai gyereket fogadnak örök
2007. november 9. péntek 08:55 - Hírextra

10-15 gyerek évente - első hallásra nem tűnik soknak, de a 48 ezer lelket számláló tartomány mégis világelső az egy főre eső örökbefogadásban. A lakosságszámhoz viszonyítva például Franciaországnál négyszer több külföldi gyereket adoptálnak, így aztán az elzárt, félreeső kis szigetcsoport az Atlanti-óceán északkeleti részén valóságos multikulturális mikrokozmosz.

"Paradicsomi hely ez a gyerekeknek, természetközelben nevelkednek, nincs bűnözés és rasszizmus sem" - mondta Kristina Sömark, aki férjével két árva csecsemőt fogadott örökbe Újdelhiből. Óvodás már mind a kettő. "A többi gyerek először kicsit csodálkozott, hogy milyen sötét a bőrük, de aztán hamar befogadták őket."

Az adoptálásnak nagy hagyománya van a Feröer-szigeteken, az elmúlt évszázadokban ugyanis nem volt ritkaság, hogy amikor sokgyermekes családokban a férj odaveszett a tengeren, az egyedül maradt anya néhány porontyot gyermektelen pároknál helyezett el.

A világrekord fő oka azonban a "gyermekkultusz". A legfrissebb adatok szerint a feröer-szigeteki asszonyok átlagosan 2,6 gyereket szülnek, ami világviszonylatban igen magas termékenységi ráta, mégis sokan akarnak örökbe fogadni. A helyi civil szervezetek most azért lobbiznak, hogy a koppenhágai kormány emelje fel a külföldi gyerekek adoptálásáért járó támogatást fejenként 50 ezer koronára (1,6 millió forint). Ez még mindig csak az eljárási költségek egyharmadát fedezné, "de itt mindenki gyereket akar" - mondta Mette Garnes, a Danadopt nevű dán örökbefogadási ügynökség vezetője.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását