2024. április 29. - Péter

Markó egyeztetni akar, de nem tudja, kivel

"Most kivel kell tárgyalni a magyarság egységéről: Tőkés Lászlóval, Szász Jenővel vagy a Fidesszel?" - tette fel a kérdést Markó Béla a pénteken Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke arról beszélt, hogy foly
2007. november 30. péntek 18:27 - Hírextra
Markó azt is kiemelte, hogy bár országos szinten jól szerepelt az RMDSZ, alapos elemzést kell készíteni arról, hogyan teljesítettek a szövetség területi szervezetei a kampány során. Ezért tisztújítást rendelt el azokban a szervezetekben, amelyek gyenge eredményt értek el a választásokon.

Márton Árpád képviselő, az RMDSZ alsó-háromszéki ügyvezető elnöke már lemondott tisztségéről. Háromszéken Tőkés László csaknem 12 ezer szavazattal kapott többet az RMDSZ-nél. Márton Árpád azonban lemondását azzal indokolta, hogy képviselőházi RMDSZ frakcióvezetői elfoglaltságai miatt teszi, döntése független a választási eredményektől.

A választási kampány alatt az RMDSZ hevesen kritizálta a Fideszt, mivel annak politikusai részt vettek Tőkés László kampányában. Tőkést civil szervezetek támogatták, közöttük a Szász Jenő vezette - pártbejegyzés előtt álló - Magyar Polgári Szövetség. Az RMDSZ szerint Szász Jenő tehető felelőssé azért, hogy a választások előtt nem tudott kiegyezni Tőkés Lászlóval egy közös választási listában.

Időközben Bukarestben átvehették az EP mandátumokat igazoló dokumentumokat a hétvégi voksolás nyertesei, köztük négy magyar. Ők január elsejétől dolgoznak a Parlamentben.

Az RMDSZ részéről Frunda György és Sógor Csaba szenátorok kaptak mandátumot, rajtuk kívül Tőkés László királyhágómelléki református püspök jutott EP mandátumhoz. A negyedik magyar nemzetiségű képviselő Csibi Magor lesz a parlamentben, aki a kormányzó liberális párt színeiben jutott mandátumhoz .

A 27 esztendős Csibi korábban a Független Hírügynökségnek úgy nyilatkozott: nem áll szándékában az erdélyi magyar közéletet foglalkoztató olyan kérdésekkel foglalkozni mint amilyen az autonómia vagy a kolozsvári egyetem ügye. Ezt inkább azokra hagyja, akik behatóbban ismerik e kérdést. A csíkszeredai származású liberális párti magyar nemzetiségű politikus elképzelése szerint elsősorban a környezetvédelmi és élelmiszer-biztonsági problémák megoldásán dolgozik majd. Nyitott az együttműködésre a többi magyar képviselővel, Frunda Györggyel és Sógor Csabával, illetve Tőkés Lászlóval, amennyiben konstruktív vitára és cselekvésre van lehetőség.
Forrás: fh
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását