2024. május 2. - Zsigmond

Az európai álom

Mihail Gorbacsov egykori szovjet elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is felszólal a kedden Budapesten kezdődő Világpolitikai Fórumon, amelynek témája az európai álom lesz.
2007. november 26. hétfő 18:43 - Hírextra

A kétnapos nemzetközi tanácskozás célja, hogy felmérje az Európai Unió helyzetét az elmúlt ötven évben, értékelje a reformszerződés aláírása utáni időszakot, valamint a további bővítést.

A tanácskozást Mihail Gorbacsov egykori szovjet elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyitja meg. A résztvevők között lesz a tervek szerint Ion Iliescu volt román elnök, Milan Kucan egykori szlovén államfő, Felipe Gonzalez volt spanyol miniszterelnök, Hans-Dietrich Genscher egykori német külügyminiszter, Rudolf Schuster volt szlovák államfő, Milos Zeman és a Cseh Köztársaság korábbi miniszterelnöke.

Az első nap a "Milyen Európa kell az európaiaknak?" kérdés jegyében zajlik, a biztonság, az integráció és a demokrácia hármasáról, az európai identitásról, a bővítés utáni egység megteremtéséről, valamint az európai szociális modellről szóló panelbeszélgetésekkel.

Az "Európa az új világban" címmel rendezendő második napon az európai biztonság kérdéséről, valamint az EU-nak az új világ építésében játszott szerepéről cserélnek eszmét a résztvevők.

A 2003-ban megalakult Világpolitikai Fórum évente tartja tanácskozásait, amelyeket követően ajánlásokat fogalmaz meg. A fórum felállítását többek között Mihail Gorbacsov kezdeményezte. Az alapítók között volt Horn Gyula is, aki betegsége miatt valószínűleg nem vesz részt a kétnapos budapesti ülésen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását