2024. május 2. - Zsigmond

Exkluzív interjú Herényi Károllyal

Herényi Károlyt, az MDF frakcióvezetőjét az egészségbiztosítási törvény általános vitája alatt látogattuk meg az Országházban. Nemcsak a keddi vitáról, hanem a múlt heti bocsánatkérésről, a magyar gazdaságról is kérdeztük a képviselőt.
2007. november 22. csütörtök 11:09 - Pálfi Rita

Lát esélyt adóreformra? Egykulcsos rendszerre és/vagy adócsökkentésre. Lehet számítani ilyen intézkedésre a következő két évben?

Ha nem tesszük meg, akkor tönkremegy az ország. A magyar gazdaság teljesen elveszti a versenyképességét és lemarad.

Ez hogy kerülhető el? Mi az MDF javaslata?

Benyújtottuk az egykulcsos adó-javaslatunkat, annak értelmében a kormánynak jövőre az adótörvények vitájára el kell készítenie a javaslatát az egykulcsos adó bevezetését illetően.

Még mindig a fontos kérdéseknél maradva. Lassan népszavazást tartanak az országban. Ön fontosnak tartja ezeket a kérdéseket?

Nem. Teljesen felesleges kérdések. Ezek politikai célzatú, pártpolitikai indíttatású kérdések.

Az MDF részéről akkor nem is várható kampány a népszavazás kapcsán?

Még nem döntöttük el, attól is függ, hogy hány kérdés lesz. A szocialisták is kifejtették ténykedésüket e téren, nem tudjuk, hogy hány kérdés lesz.

De ezek szerint önöktől nem várható egy nagyobb kampány a népszavazás előtt, mint ahogy valószínűleg a többi parlamenti párt készül. Hirdetik az álláspontjukat, megpróbálják meggyőzni az embereket.

Mi jobban tiszteljük azzal a választópolgárok sokasságát, minthogy ilyen ostoba kérdésekkel szórakoztassuk őket, meglehetősen drágán. A vizitdíj eltörléséről szóló népszavazási indítvány pont 16 666 666 vizitdíjba kerül.

Ezekkel az intézkedésekkel egyetértenek, vagy amennyiben 2010-ben kormányra kerülnének eltörölnék őket?

A vizitdíj egy pótlólagos forrás az egészségügybe. Ha megmondták volna, hogy ez a cél, akkor rendben lett volna és tisztességes is. De így, hogy plusz terhet raknak a betegek vállára… Egyébként, ha úgy vezették volna be, hogy a vizitdíj összegével csökkentik azt a bérből levont hozzájárulást, akkor úgy is rendben lett volna, ráadásul akkor az ember látja, hogy az egészség az érték. Látja azt is, hogy minden állítással ellentétben, nem ingyenes az egészségügyi ellátás.
Sosem volt az.

Most folyik az egészségügyi reform vitája, milyen a helyzet?

Most az általános vita folyik, és elég kilátástalan. Ahhoz, hogy egy törvény sikeres legyen az elfogadását követően, ahhoz kell egy közös jövőkép arról, hogy mit akarunk. Kell egy társadalmi konszenzus, amit a társadalmi viták alapoznak meg. És kell egy szakmai egyeztetés, amit meg a szakmai viták építenek fel. Ennél a törvénynél mind a három hiányzik. Azt tudjuk, hogy ami most van, az rossz. Idáig egyetért mindenki. De hogy ezt hogy kéne átalakítani, ott már nagyon-nagyok a különbségek. Nincs társadalmi egyetértés és nincs szakmai konszenzus sem. Mindenkinek más a véleménye.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását