2024. április 26. - Ervin

Herényi bocsánatot kért

Bocsánatot kért az MDF-ből még 2004-ben kizárt képviselőktől Herényi Károly, az MDF parlamenti frakcióvezetője és Csapody Miklós, a párt országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón, amiért azt feltételezték róluk, hogy a Fideszbe ta
2007. november 15. csütörtök 17:29 - Hírextra

"Elnézést kérünk Balsai István, Font Sándor, Kelemen András és Szászfalvi László uraktól, akik jelenleg Fidesz-képviselők, azt feltételeztük a Fideszbe tartanak" - fogalmazott Herényi Károly annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint a kizárt képviselők a bírósági ítélet végrehajtását kérték a párt ellen. Hozzátette: elnézést kérnek azért is, mert pontosan látták, hogy Font Sándor és társai az MDF-ben is a Fidesz érdekeit képviselik.

"Önkritikát gyakorolva, bár erre nem vagyunk kötelezve, bocsánatkérésünket kiterjesztenénk még Lezsák Sándorra, akiről szintén láttuk, hogy a Fidesz képviselője az MDF-ben" - közölte.
A frakcióvezető azt mondta: elnézést kérnek, hogy nem tartottak igényt olyan politikusokra, akik a valódi konzervativizmus helyett a populizmust, a normális politika helyett a radikalizmust, a középosztály képviselete helyett a plebejus politikát választották.

Csapody Miklós úgy fogalmazott: elnézést kérnek, hogy nem voltak hajlandók az Antall-i örökséget és konzervatív elveiket feladni, belépni a Fidesz valamelyik tagozatába. Mint mondta, elnézést kérnek, hogy nem akartak együtt dolgozni olyan megélhetési politikusokkal, akiknek saját "kutya vacsorája mandátumuk" fontosabb, mint a közösen vállalt szolidaritás.

A sajtótájékoztatón Herényi Károly és Csapody Miklós mondatonként váltotta egymást, és minden mondatuk úgy kezdődött, hogy "elnézést kérünk".

A Fővárosi Ítélőtábla júniusban jogerős döntést hozott az MDF-ből 2004 szeptemberében kizárt öt országgyűlési képviselő ügyében, amellyel helybenhagyta a korábbi elsőfokú döntést és fejenként kétmillió forint eszmei kártérítésre kötelezte az MDF-et és annak frakcióvezetőjét az öt képviselővel, illetve egyikük jogutódaival szemben. Az ítélet arra is kötelezte az MDF-et, hogy saját költségén országos sajtótájékoztatót hívjon össze, ahol ismertetnie kell az MDF-et és Herényi Károlyt elmarasztaló bírósági ítéletet, valamint bocsánatot kell kérnie ugyanitt az öt kizárt képviselőtől. Az MDF felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz.

Balsai Istvánt, Font Sándort, Kelemen Andrást, Szászfalvi Lászlót, valamint az időközben elhunyt Horváth Balázst 2004 szeptemberében Herényi Károly azzal az indoklással zárta ki az MDF parlamenti frakciójából, hogy a képviselők eltértek a párt országos választmánya által meghatározott politikai irányvonaltól.

A frakcióból később kizárták Lezsák Sándort és Balogh Lászlót is, ezt követően további hét képviselő távozott a képviselőcsoportból. A kizárt és kivált 14 képviselő függetlenként folytatta munkáját, később hatan a Fidesz frakciójához csatlakoztak, köztük a pert indító öt politikus.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását